Tätä on ihmetelty ennenkin, mutta yhä se jaksaa ihmetyttää. Eli Ison-Britanian...

Tätä on ihmetelty ennenkin, mutta yhä se jaksaa ihmetyttää. Eli Ison-Britanian...

Tätä on ihmetelty ennenkin, mutta yhä se jaksaa ihmetyttää. Eli Ison-Britanian "suurvalta-asema". Satoja vuosia sitten omakehuun oli aihettakin, mutta nykytilaa katsoessa maan voisi sijoittaa jonnekin kehitysmaiden kategoriaan. Työttömiä on valtavasti, työssäkäyvät ovat lähinnä mainareita. Koulutustaso on heikko, perheet asuvat pienissä kylmissä lähiöissä. Alkoholia kuluu valtavat määrät ja huligointi on kansallishuvi. Lapset lihoavat muodottomiksi ja paikallinen hammashoito on vitsi.. Mitä kuuluisia jokapäivän tuotteita sieltä tulee? Älkää käsittäkö väärin, minusta GB on upea ja kiehtova maa, mutta olisiko ulkoisessa brändäyksessä jotain parannettavaa?

Vastaus

Aika lohduttomaksi Britannian tilanteen kyllä maalailit. ;)

Mitä tulee kysymykseesi siitä, mitä arkipäivän tuotteita Britanniasta viedään ulkomaille, niin aivan ensimmäiseksi tulee mieleen brittien massiivinen televisio-ohjelmatuotanto. Suomenkin televisiossa esitetään päivittäin jos jonkinlaista laadukasta (ja joskus vähemmän laadukasta) brittisarjaa historiallisista draamoista poliisisarjoihin.

Televisio-ohjelmien jälkeen mieleen ei oikein mitään muuta tulekaan. Wikipediassa todetaan, että "maan kauppatase on perinteisesti ollut huomattavan alijäämäinen, eli maa on tuonut enemmän kuin vienyt. Maan tärkeimpiä vientituotteita ovat muun muassa metalliteollisuuden tuotteet, kemikaalit ja mineraalit."

Guardian-lehti tarkentaa asiaa seuraavasti: Britannian suurimmat vientituotteet vuonna 2011 olivat ydinreaktorit, höyrykattilat, koneet ja mekaaniset laitteet (myös osat). Lisäksi maasta vietiin runsaasti kivennäispolttoaineita, kivennäisöljyjä, bitumiaineita ja kivennäisvahoja.

Tärkeimmät vientituotteet ovat siis joko raaka-aineita tai niin ison kokoluokan tuotteita, ettei niitä tavallisen kuluttajan ulottuvilla ole.

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdistyneen_kuningaskunnan_talous

http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2010/feb/24/uk-trade-exports-imp...

Kommentit (0)

Vastauksesi