Tätä aihetta on jo täällä sivuttu, mutta miksi iho menee kanan lihalle...

Tätä aihetta on jo täällä sivuttu, mutta miksi iho menee kanan lihalle...

Tätä aihetta on jo täällä sivuttu, mutta miksi iho menee kanan lihalle musiikkia kuunnellessa? Kysehän ei ole kylmästä, eikä "joku kävelee hautani yli" puistatuksesta. Mistähän saisin muutenkin enemmän tietoa musiikin vaikutuksista kehoon ja mieleen?

Vastaus

Adrenaliini saa ihokarvat kohoamaan. Lisämunuaiset erittävät adrenaliinia erilaisissa stressitilanteissa tai silloin, kun koemme voimakkaita tunteita. Musiikki herättää tunteita. Erityisesti jotkin musiikin piirteet näyttävät aiheuttavan vilunväreitä ja saavat siten ihon kananlihalle. Tällaisia piirteitä ovat mm. korkeat, voimistuvat sävelet, sooloinstrumentin äkillinen nousu orkesterin taustasta tai lapsen laulu. Psykologi Veerle Simoensin mukaan jotkut tutkijat uskovat, että nämä piirteet laukaisevat aivoissa eräänlaisen yksinäisyyden kokemuksen. Sosiaalisen eristymisen tunne puolestaan vaikuttaa aivojen niihin alueisiin, jotka säätelevät ruumiin lämpötilaa. Tunnemme itsemme viluisiksi, ja haluamme hakeutua oman laumamme lämpöön.

Musiikin vaikutuksesta mieleen ja kehoon voisi löytyä tietoa vaikkapa näistä teoksista:

Ihminen ja musiikki : musiikillisen vuorovaikutuksen ulottuvuuksia. Toim. Liisa-Maria Lilja-Viherlampi. (Turun ammattikorkeakoulu, 2011)
Musiikki terveyden edistäjänä. Toim. Kimmo Lehtonen. (WSOY, 1989)
Musiikkipsykologia. Toim. Jukka Louhivuori & Suvi Saarikallio (Atena, 2010)
Ball, Philip: The music instict: how music works and why we can´t do without it (Bodley Head, 2010)
Daniel J. Levitin: Musiikki ja aivot : ihmisen erään pakkomielteen tiedettä (Terra Cognita, 2010)
Sacks, Oliver: Musikofilia : tarinoita musiikista ja aivoista (Absurdia, 2009)
Levitin, Daniel: The world in six songs : how the musical brain created human nature (Aurum, 2008)
Musiikki ja mielen mahdollisuudet. Toim. Markku Kaikkonen ja Sari Mattila. (Sibelius-Akatemian koulutuskeskus, 1997)

Lähteet:
Tieteen kuvalehti 11/2007
Tiede-lehti 6/2006
www.hel.met.fi

Kommentit (0)

Vastauksesi