Tässä pyykkiä pestessäni mietin millaista elo oli ennen kun pesukone keksittiin...

Tässä pyykkiä pestessäni mietin millaista elo oli ennen kun pesukone keksittiin...

Tässä pyykkiä pestessäni mietin millaista elo oli ennen kun pesukone keksittiin... Ja siitäkös heräsi kysymys: kuka on sen keksinyt?

Vastaus
23.03.201019:46
27202
55

Pesukoneen historiaa mietittäessä pitää lähteä liikkeelle siitä, mitä tarkalleen ottaen pidetään pesukoneena. Pesukoneen kehitys on ollut vaiheittaista, eivätkä varhaisimmat mallit ole kovin lähellä sitä, mitä me nykyään ymmärrämme pesukoneella.

Ensimmäinen maininta pesukonepanteista löytyy Englannista vuodelta 1691. Ei ole kuitenkaan varmuutta, rakennettiinko silloin oikeasti konetta vai oliko kyse vain suunnitelmasta. Vuonna 1752 ilmestyi ”The Gentlemen's Magazine” -lehdessä piirros pesukoneesta. Saksalainen Jacob Christian Schäffer julkaisi 1767 oman luonnoksensa pesukoneesta, joka oli käytännössä käsin kierrettävällä ja pyykkejä huljuttavalla keppiosalla varustettu saavi.

Varsinaisesta rumpumallisen pesukoneen keksimisestä kunnia kuulunee englantilaiselle Henry Sidgierille, joka sai sille patentin 1782. Vuonna 1797 yhdysvaltalainen Nathaniel Briggs patentoi jonkinlaisen pesukoneen, mutta tulipalo tuhosi panttiasiakirjat, joten sen tarkasta laadusta ei ole tietoa. 1851 James King keksi pesukoneeseen pyörivän rummun, jota Hamilton Smith paranteli seitsemän vuotta myöhemmin. Vuonna 1874 yhdysvaltalainen William Blackstone valmisti pesukoneen vaimolleen syntymäpäivälahjaksi, ja se herätti sen verran kiinnostusta muissakin, että mallia alettiin valmistaa ja myydä kuluttajille.

Varhaisimmat pesukoneet toimivat käsivoimilla, mutta 1900-luvun alussa sähkön nousun myötä alkoi syntyä sähköllä toimivia pesukoneita. Sähkökäyttöisen pesukoneen patentoi Fordilla työskennellyt yhdysvaltalainen Louis Goldenberg, mutta hänen maanmiehensä Alva J. Fisher kehitti ensimmäisen julkistetun sähköpesukoneen, jota Hurley Machine Company esitteli yleisölle 1908. Siihen saatiin patentti kaksi vuotta myöhemmin, ja siitä alkoi sitten sähköllä toimivan pesukoneen riemukulku.

Tässä vielä lähteenä käytettyjä artikkeleita:

http://en.wikipedia.org/wiki/Washing_machine
http://www.articlealley.com/article_1022956_22.html
http://www.allwashingmachinereviews.com/antique-washing-machine.html
http://inventors.about.com/od/wstartinventions/a/washingmachines.htm
http://gadgets.softpedia.com/news/History-of-the-Washing-Machine-031-01....
http://www.deutsches-museum.de/bibliothek/unsere-schaetze/technikgeschic...

Kommentit (0)

Vastauksesi