Tässä muutama leikkimielisen vakavahko kysymys koskien sähkömagneettista...

Tässä muutama leikkimielisen vakavahko kysymys koskien sähkömagneettista...

Tässä muutama leikkimielisen vakavahko kysymys koskien sähkömagneettista ionisoimatonta säteilyä. Ne eivät ole ihan helppoja vastattavia.

1. Vaikuttaako mikroaaltouunien aaltoloukun läpi pääsevä vuotosäteily välittömästi ympärillä oleviin elintarvikkeisiin? Vaikuttaako se ihmisiin? Millä tavoin mikroaallot ylipäänsä vaikuttavat elintarvikkeisiin ja soluihin? Poikkeaako mikroaalloilla lämmitetty ruoka jollain tapaa esimerkiksi uunissa tai liedellä lämmitetystä ruuasta?

2. Mikä taho päättää sähkömagneettisen ionisoimattoman säteilyn altistusrajoista Suomessa ja millä perusteilla?

3. Mitä on sähköallergia? Hyväksyykö länsimainen tiedeyhteisö ilmiön olemassaoloa? Onko ilmiötä tutkittu?

4. Onko pääkaupunkiseudulla jotakin ionisoimattomasta säteilystä vapaata aluetta, jonne voisin mennä "levähtämään" sähkömagneettisesta säteilystä?

5. Ovatko voimakkaat sähkökentät (esim. voimaloissa, muuntajissa) aiheuttaneet jossain päin maailmaa työntekijöille todistetusti syöpää?

6. Olen myös miettinyt monesti, miksi huoltoasemilla ei saa käyttää matkapuhelinta. Onko syy tankkauspisteen elektronisissa laitteissa vai kenties matkapuhelimen säteilyn sisältämässä energiassa, joka voisi lämmittää/kuumentaa bensiiniä.

Kiitos vastauksistanne.

Vastaus

Hei,

Kysymykset ovat sen luonteisia, että niihin on vaikea täydellistä vastausta antaa, mutta yritän parhaani.

1. Mikroaallot saavat epäsymmetriset vesimolekyylit kääntyilemään mikroaaltojen luoman sähkökentän tahdissa, jolloin molekyylit saavat lisää liike-energiaa. Tuo lisääntynyt liike-energia näkyy meille esimerkiksi ruuan lämpenemisenä mikroaaltouunissa.

Tuo lämpeneminen on ainoa tällä hetkellä tunnettu mikroaaltojen vaikutustapa eläviin kudoksiin. Viime aikoina on kovasti tutkittu matalan tason säteilyn, kuten esim. kännykän säteilyn mahdollisia biologisia vaikutuksia, mutta asiasta ei ole ainakaan vielä muodostunut selvää kuvaa. Jonkinlaisia tilapäisiä muutoksia solujen toiminnassa on kokeissa havaittu, mutta mekanismi on tuntematon.

Ehjä mikroaaltouuni ei vuoda käytännössä lainkaan mikroaaltosäteilyä ympäristöönsä. Terveydelle tai elintarvikkeille mahdollinen hyvin pieni vuoto ei aiheuta haittaa. Mikrossa ruoka lämpenee mikroaaltojen vaikutuksesta sentin tai parin syvyyteen asti, kun taas tavallisessa uunissa ruoka lämpenee johtumalla ruuan pinnan läpi. Sen takia monet elintarvikkeet jäävät mikrossa pehmeiksi tai muutoin koostumukseltaan hieman erilaisiksi uunissa tai liedellä lämmittämiseen verrattuna.

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilevat_laitteet/fi_FI/kodin_laitteet/

2. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (294/2002) vuodelta 2002 asettaa altistusrajat ionisoimattomalle säteilylle. Säteilyturvallisuutta valvova viranomainen on Säteilyturvakeskus (STUK). Rajat perustuvat tutkimustietoon.

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilevat_laitteet/fi_FI/nir_asetus/

3. Sähköallergialla tarkoittanet sähköyliherkkyyden nimellä kulkevaa oireilua sähkölaitteiden läheisyydessä. Oireiden voimakkuus vaihtelee, ne voivat olla iho-oireita tai sydämentykytystä, keskittymisvaikeutta, huimausta tms. Sähköyliherkkyyttä on kyllä tutkittu lääketieteen parissa: Maailman terveysjärjestön WHO:n kanta vuodelta 2005 on, että oireet ovat kyllä olemassa, mutta niiden syy-yhteyttä sähkökenttiin ei ole voitu tutkimuksissa (esim. sokkotesteissä) osoittaa. Tuoreemmatkaan systemaattiset katsaukset,joissa tarkastellaan aiheesta tehtyjä tutkimuksia kokonaisuutena, eivät ole eri kannalle tulleet.

Wikipediassa on ihan ok katsaus lähdeviitteineen, englanninkielisessä hieman laajemmin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6yliherkkyys

4. Totaalisesti sähkömagneettisista kentistä vapaa alue löytyy korkeintaan tiiviin ns. faradayn häkin sisältä. Noin muuten riittää varmaan luonto tarpeeksi kaukana lähimmästä suurjännitteisestä voimajohdosta. Luonnossakin tosin vaikuttavat Maapallon magneettikenttä ja esim. radio- ja tv-lähettimien heikot aallot, joita tosin on mahdoton ihmisruumiin voimin havaita.

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilevat_laitteet/magneettikentat/fi_...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Faradayn_h%C3%A4kki

5. Säteilyturvakeskuksen mukaan suurillekaan radiotaajuisille sähkömagneettisille kentille työssään altistuneista työntekijöistä ei ole todettu selvästi sähkökentistä johtuvia terveydellisiä haittavaikutuksia. STUK kuitenkin kehottaa varmuuden vuoksi raskaana olevia naisia välttämään voimakkaasti tällä tavalla säteilevien laitteiden lähellä työskentelyä. Pientaajuisille kentille harvoin altistustaan muuten kuin hetkellisesti.

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilevat_laitteet/magneettikentat/fi_...
http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilevat_laitteet/magneettikentat/fi_...

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilyn_terveysvaikutukset/fi_FI/sahko...

6. Kännykän säteilyn lämmitysvaikutus on korkeimmillaankin watin luokkaa (josta suurin osa menee taivaan tuuliin), mikä ei riitä lämmittämään bensaa nimeksikään, joten kännykkäkielto johtunee yksinomaan paloturvallisuudesta - kännykkä sähkölaitteena voi huonolla tuurilla aiheuttaa pienen kipinän, joka taas voisi sytyttää ilmaan höyrystyneen bensiinin.

Kommentit (0)

Vastauksesi