Tässä kysymyksiä kofeiinista joihin olen tuloksetta yrittänyt saada...

Tässä kysymyksiä kofeiinista joihin olen tuloksetta yrittänyt saada...

Moi. Tässä kysymyksiä kofeiinista joihin olen tuloksetta yrittänyt saada vastauksia.

Millä tavalla kofeiini poistetaan kofeiinittomasta valmiskahvista (lisää vesi -tyyppinen kahvi jota ei suodateta) ja tavallisesta kofeiinittomasta suodatinkahvista? Jos prosessissa käytetään kemiallisia aineita, jääkö niistä jäämiä valmisteeseen ja mitä käytettävät aineet ovat? Vai onko kyse kofeiinittomista kahvilajikkeista? Jos on, niin mitä lajikkeita?

Miten paljon kofeiinittomassa kahvissa on kofeiinia joten onko se todella kofeiinitonta? Jos kofeiinia on, miksi tuotteita voi silti markkinoida kofeiinittomana?

Mihin kaikkiin sairauksiin kahvia ja/tai kofeiinia voi yhdistää tai mihin sillä on epäilty olevan vaikutusta tutkimustasolla?

Entä kofeiiniton tee? Poistetaanko siitäkin kofeiini kemiallisesti vai onko kyse kofeiinittomista lajikkeista?

Onko kofeiinipitoisilla tuotteilla epäilty olevan eri vaikutusta terveyteen verraten kofeiinittomiin valmisteisiin, ajatellen esimerkiksi kofeiinitonta kahvia ja normaalia kahvia?

Kofeiinin käytön lopettaminen: Onko totta että kofeiinin todellinen poistuminen vie elimistöstä jopa kuukausia? Onko tutkittu vieroitusoireita ja vaikutuksia elimistöön lopetuksen yhteydessä?

Onko kofeiiniriippuvuutta tutkittu? Minkälaisia tutkimuksia on olemassa?

Missä kaikissa tuotteissa on "piilokofeiinia"? Olen huomannut että sitä käytetään "aromina" esimerkiksi kolajuomissa vaikka maallikkona uskoisin että sillä ei ole vaikutusta tuotteen makuun, lähinnä siihen että syntyy tarve saada tuotetta lisää. Pitoisuuksia ei anneta mutta miten paljon esimerkiksi kolajuomassa sitä on?

Kiitos paljon avusta!

Vastaus

On itse asiassa useampia menetelmiä, joilla kofeiinia poistetaan kahvista ja teestä. Vanhimpana tapana on käyttää jotain kemiallista liuotinta, joka imee kofeiinin itseensä. Kahvipavut ja teelehdet puhdistetaan joko suoraan liuottimessa tai sitten niitä liuotetaan vedessä, jonka jälkeen vesiliuos puhdistetaan liuottimella ja lisätään takaisin papuihin ja lehtiin, jottei väri- ja makuaineita menisi hukkaan. Kummassakin tapauksessa pavut tai lehdet täytyy vielä pestä mahdollisten liuotinjämien poistamiseksi. Aiemmin liuottamiseen käytettiin monenlaisia aineita, mutta nykyisin pääasiassa joko metyleenikloridia ja etyyliasetaattia, jota kutsutaan luonnollisemmaksi, koska sitä sattuu löytymään joistakin hedelmistä.

Yksi tapa kofeiininpoistoon on käyttää paineistettua ja kuumennettua hiilidioksidia, joka käyttäytyy osin kaasun ja osin nesteen tavoin. Tällaisessa tilassa hiilidioksidi liuottaa pienimolekyylisen kofeiinin itseensä, mutta jättää isommat aromimolekyylit rauhaan.

Kofeiinia voidaan poistaa kahvipavuista myös vain liuottamalla niitä kuumassa vedessä. Vesi täytyy tosin sitten hiilisuodattaa, jotta veteen imeytyneet maku- ja väriaineet voidaan jälleen palauttaa papuihin. Teelehtiin tätä menetelmää käytetään ilmeisesti harvemmin.

Mikään menetelmä ei poista kofeiinia sataprosenttisesti, joten onkin sitten vain lakien, asetusten, standardien ja tapojen määrittämä seikka, kuinka kofeiinipitoista kahvia tai teetä saa kutsua kofeiinittomaksi. Esimerkiksi EU:n direktiivi 1999/4/EY määrittelee, että kofeiinittomaksi kutsutussa kahvijauheessa on oltava enintään 0,3 painoprosenttia kofeiinia.

Kofeiinin määrä vaihtelee kahvipapu- tai teelehtilajikkeesta toiseen, ja esimerkiksi Etiopiasta on löydetty muutamia melko kofeiinittomia kahvipensaslajeja. Risteyttämällä sama ominaisuus voitaisiin kenties siirtää muihinkin kahvilajikkeisiin.

Kofeiinin vaikutuksista ihmiselimistöön on tutkittu paljonkin: esimerkiksi hakemalla Google Scholarista hakusanoilla "caffeine" ja "health" sain noin 169 000 tulosta. Lyhyen selailun perusteella kofeiinin käytön lopettamisella on erilaisia vieroitusoireita, kuten päänsärkyä ja uneliaisuutta. Vieroitusoireet ovat kuitenkin lieviä verrattuna huumausaineiden vieroitusoireisiin.

Kofeiinin terveellisyydestä/epäterveellisyydestä on ristiriitaisia tuloksia. Liikakäytöllä on eittämättä haittoja, ja ainakin yksi ihminen on jopa kuollut nautittuaan liikaa puhdasta kofeiinia. Toisaalta kofeiinia voidaan kenties käyttää lääkinnällisesti esimerkiksi Parkinsonin taudin ehkäisemisessä. Onkin vähän henkilöstä kiinni, painottaako enemmän kofeiinin vaaroja vai etuja.

Kolajuomiin kofeiini on kuulunut alkujaan luonnostaan, koska juomille makua antava kolapähkinä sisältää paljon kofeiinia - nykyään tosin kolajuomistakin on saatavilla kofeiinittomia versioita. Eri valmistajien kolajuomissa pitoisuus varmasti vaihtelee, mutta erään lähteen mukaan aika monessa näyttäisi olevan noin 100 mg kofeiinia per litra: energiajuomissa määrät taas vaikuttaisivat suuremmilta, jopa 200 - 300 mg per litra.

Lähteet:
http://antoine.frostburg.edu/chem/senese/101/consumer/faq/decaffeinating...
http://www.ineedcoffee.com/99/decaf/
http://www.goaskalice.columbia.edu/2200.html
http://itotd.com/articles/640/coffee-decaffeination-processes/
http://recipes.howstuffworks.com/question480.htm
http://www.coffee-makers-et-cetera.com/decaffeination-process.html
http://www.streetdirectory.com/food_editorials/beverages/coffee/the_proc...
http://www.madehow.com/Volume-1/Coffee.html
http://www.uptontea.com/shopcart/information/INFOdecaffeination.asp
http://www.wisegeek.com/can-i-really-decaffeinate-tea.htm
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1999L0004:...
http://science.howstuffworks.com/caffeine1.htm
http://www.medicinenet.com/caffeine/article.htm
http://serendip.brynmawr.edu/bb/neuro/neuro99/web3/Howard.html
http://abcnews.go.com/Health/Sleep/british-man-dies-caffeine-overdose/st...
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=caffeine-may-protect-agai
http://www.elovirta.com/2001/01/01/kofeiini/

Kommentit (0)

Vastauksesi