Tarvitsisin noin vuosiluvun: milloin X-säteistä tuli röntgensäteitä?

Tarvitsisin noin vuosiluvun: milloin X-säteistä tuli röntgensäteitä?

4 vastausta

Wilhelm Röntgen (1845-1923) käytti keksinnöstään aluksi nimitystä X-säde, koska hänen löytämiensä säteiden olemus oli löytämisaikaan vuonna 1895 vielä tuntematon. Myöhemmin X-säteiden nimi muutettiin muotoon röntgensäde - keksijänsä muistoksi. Vuosi 1896 oli röntgensäteen tutkimuksen kannalta olennainen. Kyseisenä vuotena julkaistiin lukematon määrä aihetta käsitteleviä artikkeleita, pääosin muiden kuin itse Röntgenin kirjoittamina. "The Oxford English Dictionaryn" mukaan ensimmäiset maininnat röntgensäteistä löytyvät jo tuolta vuodelta eli vuodelta 1896. Termiä on käytetty ajan tieteellisissä julkaisuissa ja mm. Nature -lehdessä. Näissä kirjoitettiin nimenomaan röntgensäteistä - ei X-säteistä.

Termi vakiintunut kuitenkin vasta vähitellen. Myöhempi tutkimus valotti säteen olomuotoa ja sen tuntematon luonne (X) vähitellen hälveni. Tässä vaiheessa oli järkevää kutsua sädettä keksijänsä mukaan.

Lähteet:
"The Oxford English Dictionary - Second Edition" (Oxford, 1989)
"TEK - Tekniikan tietokeskus 6" (WSOY, 1983)

Kommentit (0)

Vastauksessa oli kaikki mitä aiheesta on mahdollista saada selville. Röntgensäde-termiä käytettiin jo vuonna 1896. Termi vakiintui vähitellen. Käsittääkseni ei ole mahdollista määritellä vuotta, jolloin X-säteet olisivat muuttuneet röntgensäteiksi.

Kommentit (0)
29.03.201614:53
57028
31

Mikan tarkennuksesta ja ehkä rivien välistä kysymyksestäkin selviää, että on kyse SUOMENKIELEN termistä, siis koska Suomessa alettiin käyttää termiä röntgensäde. Monissa maissahan nimitys x-ray on edelleen käytössä (Lähde/History). Ehkäpä vastaus löytyisi Nykysuomen sanakirjan eri painoksia tutkimalla? Varmaan myös alan kirjallisuudesta ja ammattiluetteloista, mutta en tiedä missä sellaisia on eri vuosilta. Voi tietysti olla, että molemmat termit tulivat Suomeen yhtäaikaa ja olivat käytössä rinnakkain.

Kommentit (1)
kiitos köpi, juuri tätä ajoin takaa, luulin, ettei tarvitse vääntää rautalangasta. ... kiitos köpi, juuri tätä ajoin takaa, luulin, ettei tarvitse vääntää rautalangasta. mutta aina tosiaan pitäisi. mulla ei siis tod. ole kotonani kuin yksi nykis, se paras kuusiosainen = ))
29.3.2016 16:10 Mika Suominen 16300
29.03.201613:24
16300
10

Ikävä kranttuilla, mutta vastaus on ehkä kehnoin ikinä saamistani. Minulla on vanha, suomalainen tietokilpailupeli, ehkä 20- tai 30-luvulta; kuten hoksasitte, peliin ei ole merkitty vuosilukua. Siinä Wilhelm Röntgen mainitaan X-säteiden keksijäksi. Pyrkimykselleni ajoittaa peli vastaus ei anna muuta tietoa kuin: "myöhemmin kuin 1895". Vastaajien ei toki tarvitse olla ajatuksenlukijoita, mutta silti: Thanks for nothing, parempaa kevättä kaikille!

Kommentit (0)

Vastauksesi