Tarvitaanko kuumailmapallolla lentämiseen lupa?

Tarvitaanko kuumailmapallolla lentämiseen lupa?

Tarvitaanko kuumailmapallolla lentämiseen lupa? Saako kuka tahansa hankkia pallon ja lentää vapaasti?

Vastaus

Ihan kuka tahansa ei saa lähteä tuonne taivaalle lentelemään kuumailmapallolla, vaan siihen vaaditaan kuumailmapallolentäjän lupakirja. Pallolentäjäksi kouluttautuminen kestää yleensä kolmesta kuukaudesta vuoteen. Koulutukseen kuuluu noin 30 tunnin teoriaopinnot ja vähintään 16 tuntia lentoa, joista vähintään yksi tunti yksinlentona. Lisäksi koulutukseen kuuluu kirjallinen koe ennen yksinlentoa ja tarkastuslento ennen lupakirjan saamista. Kuumailmapallolentäjän lupakirjan myöntää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Ilmailu.

Tämä 16 tunnin lentokoulutus antaa perusteet lentämiseen, ja lupakirja myönnetään vasta kun lentäjä osoittaa pystyvänsä toimimaan kuumailmapallon päällikkönä. Koulutuksen jälkeen lentäjän pitäisi hallita pallolentämisen hyvässä säässä. Mikäli haluaa yleisölennättäjäksi, vaaditaan siihen lisäkoulutusta ja vähintään 100 tunnin lentokokemus.

Saako kuka tahansa hankkia pallon?

Kuka tahansa voi kyllä hankkia kuumailmapallon, mikäli rahaa vain riittää. Perusmallin hinta lähtee noin 25 000 eurosta, ja lisävarusteetkin maksavat. Käyttökustannukset ovat suhteellisen pienet. Polttoainekulut ovat noin 60 euroa lentotuntia kohden. Vakuutukset ja huolto toki maksavat myös jonkin verran.

Ihan millä tahansa pyykkikorin ja suuren pussin yhdistelmällä ei taivaalle saa lähteä, sillä kuumailmapallot kuuluvat katsastuksen piiriin. Pallot katsastetaan kolmen vuoden välein.

Saako kuumailmapallolla lentää vapaasti?

Vaikka kuumailmapallo olisikin hankittu ja tarvittavat asiakirjat mukana, ei silti voi lennellä ihan milloin ja missä tahansa. Suomen ilmatila on jaettu kansainvälisen mallin mukaan kahtia, valvomattomaan ja valvottuun ilmatilaan. Valvottua ilmatilaa valvoo ja lentoja johtaa lennonjohtaja, joka myöntää luvan lentää siinä ilmatilassa. Lupaa kutsutaan lennonjohtoselvitykseksi. Kun lennetään valvotussa ilmatilassa, tarvitaan lentosuunnitelma. Valvomattomassa ilmatilassa ei tarvitse kysellä lupia mistään.

Säiden armoilla tosin ollaan, sillä kova tuuli ja vesisade estävät lentämisen. Pieninkin pallo on lähes 20 metrin korkuinen ja saman levyinen. Tästä muodostuu valtava tuulipinta-ala ja pallon täyttäminen kovalla tuulella on mahdotonta. Samoin laskeuduttaessa pallon tyhjeneminen kestää jonkin aikaa ja kovalla tuulella pallo ehtii raahautua pitkänkin matkan maata pitkin ennen tyhjentymistään.

Myös vesisade estää lentämisen. Sade sinänsä ei tee pallolle pahaa, mutta kangas imee vettä ja kun pinta-ala on jopa yli 1000 neliötä, pallo tulee pian niin painavaksi, ettei se pysy ilmassa.

Kuumailmapallolla lennettäessä ei ilmakehässä saa myöskään olla voimakkaita pystysuuntaisia virtauksia, joita auringon lämpö aiheuttaa. Siksi niillä lennetään kesällä vain varhain aamulla tai iltaisin. Talvisin voidaan lentää myös päivällä.

Lentäjän lisäksi kuumailmapalloilussa tarvitaan monta henkilöä aputehtäviin, eli harrastusta pääsee kokeilemaan ilman lentolupakirjaakin. Tavanomaisen pallon pystyttämiseen tarvitaan yleensä neljä henkilöä. Lisäksi lentoa täytyy myös jonkun seurata maassa autolla, koska pallolla ei voi palata takaisin lähtöpaikalle. Mikäli harrastus kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä johonkin Suomen kuumailmapallokerhoista. Kuumailmapalloilun harrastajia on Suomessa yli 200 henkilöä, ja heistä lentäjiä on tällä hetkellä noin 50. Kuumailmapalloja on Suomessa noin 60.

Lähteet ja lisätietoa:
Harrasteilmailun tarkastaja Hannu Ansa (Trafi Ilmailu)
Sipinen, Markku (1999): Ilmapallolentäminen : Kuumailmapallot. http://www.helmet.fi/record=b1515899~S9*fin
http://pallo.net/
http://www.linnanpallo.fi/portal/suomi/kuumailmapallolentaminen/
http://www.ilmailuliitto.fi/fi/lajit/kuumailmapallot
http://www.ilmailuhallinto.fi/uutiset?id=12101
http://www.ilmailuhallinto.fi/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuumailmapallo
http://www.ecredo.fi/kuumailmapallo/kuumailmapallo/
https://ais.fi/ais/vfr/gen_fi/ilmatilan_jako.html

Kommentit (0)

Vastauksesi