Tarviiko kumppanin maksaa vesimaksu, vaikka hän ei asu luonani mutta viettää todella paljon aikaa?

Tarviiko kumppanin maksaa vesimaksu, vaikka hän ei asu luonani mutta viettää todella paljon aikaa?

Olemme seurustelleet suurin piirtein 2kk ja päänsääntöisesti nukutaan yöt yhdessä. Me nukutaan yöt asunnollani ja totta kai siihen sisältyy se, että kumppanin on välillä käyttävä suihkussa. Kerran kun tulin kotiin, isännöitsijä sanoi mulle näin: "Hei! Sanoisitko vuokranantajallesi, että sulla on poikaystävä ja hänen olisi maksettava myös asunnosta henkilökohtainen vesimaksu?" Vuokrasopimuksessa kyllä lukee, että vesimaksu on 19€/henk./kk mutta kun hän ei kuitenkaan asu mun kanssa eikä ole talon kirjoilla. Mitä tässä kuuluisi tehdä? Kuuluuko nyt kumppanin maksaa myös sen 19€ vedestä vai pitääkö meidän vähentää yökyläilyä. Ei ole koskaan aiemmin tullut tällaista tilannetta vastaan.

Vastaus

Kun vesimaksun perusteena on huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärä, tulisi osakkaan lain mukaan ilmoittaa henkilöiden lukumäärä yhtiölle. Asiaa tiedusteltaessa osakas on velvollinen vastaamaan tiedusteluun. Joissakin tapauksissa henkilön voidaan katsoa asuvan huoneistossa, vaikka hän ei olisi siellä kirjoilla. Näin siis, mikäli asuminen pystytään muulla tavalla todentamaan. Kaikesta päätellen pitempiaikainen oleskelu toisen asunnossa on usein osoittautunut ongelmaksi vesimaksuista sovittaessa. Verkosta löytyy useita aihetta koskevia keskusteluja ja uutisointia.

Tulkintaongelmia voi syntyä esimerkiksi juuri seurustelukumppanin tapauksessa. Helsingin Sanomien kysy asumisesta -palstalla pohdittiin 24.1.2016 vastaavaa tilannetta. Isännöitsijä oli huomauttanut huoneistossa asuvista muista henkilöistä ja pyytänyt lisäksi ilmoittamaan kuukaudet, jolloin poikaystävä oli viettänyt öitä asunnossa. Missä menee asumisen ja vierailun raja? Palstalla vastanneen kiinteistö­liiton neuvontalakimiehen mukaan laki ei velvoita osakasta ilmoittamaan kuukausia, jolloin poikaystävä on viettänyt öitä hänen asunnossaan. Osakkaalla on kuitenkin lakiin perustuva velvollisuus ilmoittaa yhtiölle huoneistossa asuvien tai muuten sitä käyttävien henkilöiden lukumäärä. Laissa ei kuitenkaan ole määritelty asumisen eikä vierailun rajaa. Laki ei myöskään määrittele sitä, montako yötä kylässä saa olla ilman, että syntyy vesimaksun maksuvelvollisuus. Tässä tapauksessa asukas ehdotti puolikkaan vesimaksun maksamista muualla kirjoilla olevasta poikaystävästä. Lakimies piti ratkaisua varsin järkevänä, koska tilanne oli tulkinnanvarainen. Helsingin Sanomienaloyhtiö ei voi omasta harkinnastaan alkaa veloittaa puolikkaita vesimaksuja, mutta on mahdollista, että asukas ja yhtiö sopivat asiasta keskenään. He kehottivat taloyhtiöitä tekemään selkeän päätöksen, miten vieraita kohdellaan. Muuten on vaarana, ettei asukkaita kohdella yhdenvertaisesti.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi