Tappaako mikrossa lämmittäminen ruuasta bakteerit?

Tappaako mikrossa lämmittäminen ruuasta bakteerit?

Esim. keitetty riisi tai makaroni?

Vastaus

Uudelleen lämmitettävän ruoan turvallisuudessa keskeistä on, että ruoka on valmistamisen jälkeen jäähdytetty nopeasti ja säilytetty sen jälkeen riittävän viileässä. Jos ruoan lämpötila on 8–60 asteen välillä, pilaantuminen tapahtuu melko nopeasti. Kaikkein kiivaimmin bakteerit lisääntyvät 20–40 asteessa. Huoneenlämmössä säilytetty ruoka saattaa pilaantua muutamassa tunnissa. Myös ruokaa sulatettaessa tai lämmitettäessä tulisi huolehtia siitä, että 8–60 asteen "vaaravyöhyke" ohitetaan nopeasti.

Huolellinen kypsentäminen tuhoaa suurimman osan ruokamyrkytyksiä aiheuttavista bakteereista. Ruoka pitää kypsentää kauttaaltaan vähintään 70-asteiseksi. Mikroaaltouunissa ruoka kuumenee epätasaisesti, joten ruokaa kannattaa sekoittaa välillä ja jatkaa kuumennusta sen jälkeen. Mutta pitkäkään kuumentaminen ei välttämättä tuhoa bakteeri-itiöitä. Erityisesti riisin käsittelyssä kannattaa olla huolellinen. Jos riisiä ei ole ennen jääkaappiin laittamista jäähdytetty nopeasti, edes uudelleen keittäminen tai paistaminen ei tapa Bacillus cereus -nimistä itiöllistä bakteeria.

Kommentit (0)

Vastauksesi