Tapahtuiko näin että kun Adolf Hitler vieraili miehitetyssä Pariisissa 1940...

Tapahtuiko näin että kun Adolf Hitler vieraili miehitetyssä Pariisissa 1940...

Tapahtuiko näin että kun Adolf Hitler vieraili miehitetyssä Pariisissa 1940 ranskalaiset leikkasivat Eiffel-tornin hissikaapelit poikki jotta hän joutuisi kiipeämään huipulle portaita pitkin?

3 vastausta

Wikipedian mukaan näin on todella tapahtunut.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Eiffel-torni

Eiffelin torni rakennettiin vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyä varten vuosina 1887 - 1889. Arkkitehtinä toimi Gustave Eiffel ja suunnitelijana hänen avustajansa Maurice Koechlin. Rakennustöitä pidettiin vaarallisina tornin korkeuden takia, mutta vain yksi rakennusmies menehtyi rakennustöiden aikana. Eiffelin torni oli tarkoitus purkaa maailmannäyttelyn jälkeen, mutta se säästettiin. Vaikka tornista ei alkujaan pidetty, siitä tuli aikanaan hyvin merkittävä maamerkki.

12. tammikuuta 1908 maailman ensimmäinen pitkänmatkan radioviesti lähetettiin Eiffelin tornista.

Kun Adolf Hitler vieraili miehitetyssä Pariisissa 1940, ranskalaiset leikkasivat hissikaapelit poikki, jotta Hitler joutuisi kiipeämään huipulle portaita pitkin.

3. tammikuuta 1956 tulipalo vahingoitti tornia, 1959 nykyinen radioantenni asennettiin paikoilleen ja vuonna 2000 torniin asennettiin valonheittimiä. Niitä käytetään valoesitysten pitämiseen.

22. heinäkuuta 2003 tulipalo vahingoitti radioantennia. Torni evakuoitiin, mutta ihmishenkiä ei menetetty. Joulukuussa 2004 torniin avattiin luistelurata.

Kirkkaalla säällä tornista saattaa nähdä jopa 80 kilometrin päähän.

Kommentit (0)
16.08.201613:43
24436
17

Saksan armeija marssi Ranskan pääkaupunkiin Pariisiin 14. kesäkuuta 1940. Sitten Saksa ja Ranska solmivat aseleposopimuksen 22. kesäkuuta 1940. Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler vieraili Pariisissa seurueensa kanssa seuraavana päivänä, 23. kesäkuuta 1940. Hitler ei todennäköisesti käynyt Eiffel-tornissa. Hän oli kuitenkin seurueensa kanssa kyseisen tornin edessä, jolloin otettiin valokuvia. Hän vieraili myös muissa Pariisin kohteissa, kuten esimerkiksi Invalidikirkossa, missä on Ranskan keisarin Napoleon Bonaparten hauta. Hitler päätti tällöin, että Napoleonin pojan maalliset jäännökset on siirrettävä Wienistä Pariisiin.

 

Helsingin Sanomat 30. 6. 1940, sivu 13.

Albert Speer, Diktaattorin työkaluna. Kirjayhtymä, Helsinki 1970, sivut 83 - 86.

John Toland, Hitler. Worsdworth Editions Limited 1997, sivut 615 - 618.

Tärkeimmät maailman tapahtumat elokuusta 1939 joulukuuhun 1941. Koonnut Olavi Vanne. O. Y. Suomen Kirja, Helsinki 1942, sivut 17 - 18.

Kommentit (0)
30.08.201913:50
22697
12

Edellinen, Petri Isoniemen vastaus jo selvensikin asiaa. Seuraavassa vielä vähän täydentelen.

Historiantutkija Eero Kuparinen on saksankielisen kirjallisuuden (mm. Speerin muistelmien lyhentämättömän laitoksen) perusteella kuvaillut Hitlerin Pariisin-vierailua, joka oli ollut hänen "elinikäinen unelmansa". Kuparinen mainitsee samassa artikkelissa kolmasti, että vierailu toteutettiin 28. kesäkuuta 1940 - ei siis 23.6.1940. Hitler saapui Pariisiin "kuin varas yöllä", aamukuudelta, suurimman osan pariisilaisista vielä nukkuessa. Kolmen seuraavan tunnin ajan Hitlerin seurue kierteli autoillaan Pariisin tyhjiä tai puolityhjiäkatuja nähtävyydeltä nähtävyydelle. Kierros alkoi Pariisin Suuresta oopperasta (Opéra Garnier), jota Hitler kommentoi "maailman kauneimpana teatterina". Sieltä jatkettiin Madeleine-kirkolle, jonka portailla Hitler käveli hetken. Sitten seurue ajoi Place de la Concorden yli hitaasti Champs Élyséelle ja tätä pitkin edelleen Riemukaarelle, jonka luona pidettiin pieni tauko. Sitten ajettiin Chatillon-palatsin-näköalatasanteelle ihailemaan Seineä ja ennen kaikkea Eiffel-tornille avautuvaa maisemaa. Seuraavana oli vuorossa Invalidikirkko ja Napoleonin hauta.  Nopeatempoinen kierros jatkui vielä käynnillä Pantheoniin sekä Montmartren kukkulalle, missä Hitler ihaili Sacre Coeurin kirkon edustalta avautuvaa näkymää yli Pariisin kattojen. Tämä päätti Hitlerin kolmituntisen turistikierroksen Pariisissa.

Omaa kommentaariani edellisen perusteella:

Kun aikaa kaupunkiin tutustumiseen oli vain kolme tuntia, tuntuu mahdottomalta, että Hitler olisi edes harkinnut "kiipeilemistä" Eiffel-torniin. Itse asiassa, kuten Kuparisen kuvauksesta selviää, hän ei edes käynyt Eiffel-tornin luona. Tähän viittaa sekin, että kaikki vierailusta otetut ja julkaistut valokuvat, joissa rakennelma näkyy seurueen taustalla, vaikuttavat otetun nimenomaan Chatillon-palatsin näköalatasanteelta. - Kuten tunnettua Hitler oli oman luonnehdintansa   mukaisena "taiteilijasieluna" kiinnostunut ennen muuta kiinnostunut nähtävyyksistä, jotka likeisesti liittyivät kulttuuriin ja toisaalta tietenkin sotahistoriaan. Mitäpä hän siis olisi tehnytkään täysin modernia aikaa (1889) edustaneen teräskonstruktion huipulla, kun jo Riemukaaren ylätasanteelta katselija nykyäänkin saa silmiensä eteen aivan riittävän laajan Pariisin-panoraaman. Jos siis ranskalaiset vastarintamiehet todella katkaisivat Eiffel-tornin hissikaapelit, toimenpide oli turha, koskapa vierailu Eiffel-tornissa ei alun perinkään näytä kuuluneen miehittäjän seurueen ohjelmaan "valon kaupungissa".

Ja lopuksi vielä ehkä painavin vasta-argumentti: tällaisista vierailuista (vrt. Hitler Immolassa Mannerheimiä onnittelemassa 4.6.1942) ei toisen maailmansodan aikana todellakaan liiemmälti edeltä käsin kuulutettu ympäriinsä.

***

Eero Kuparinen: Maailmanvalloittaja maailmalla - Adolf Hitler ja matkailu. Teoksessa Matkakuumetta. Matkailun ja turismin historiaa. Toim. Taina Syrjämaa. Turun yliopiston historian laitos 1994.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi