Tänään oli työpaikkaruokalassamme tarjolla pinaattikeittoa ja kananmuna.

Tänään oli työpaikkaruokalassamme tarjolla pinaattikeittoa ja kananmuna.

Hei!

Tänään oli työpaikkaruokalassamme tarjolla pinaattikeittoa ja kananmuna. Siinä sitten työkavereiden kanssa pohdimme, että mistä se ajatus on aikoinaan lähtenyt, että pinaattikeiton kanssa tarjotaan aina kananmuna ja nimenomaan niin, että se laitetaan keiton sekaan?

Vastaus

Tarkkaa tietoa siitä, koska pinaattikeiton joukkoon on ruvettu lisäämään kovaksi keitetty kananmuna, ei löytynyt. Jo 1900 -luvun alkupuolen suomenkielisissä keittokirjoissa pinaattikeitto on neuvottu tarjoilemaan rikottujen kananmunien kanssa tai suurustamaan keitto kananmunan keltuaisella, jotta keitto tulisi maukkaammaksi. Pinaattikeitto ja keitetty kananmuna on pitkän ajan kuluessa vakiintunut yhdistelmä. Ilmeisesti yhdistelmän syynä on, kuten Kodin keittiötieto -kirjassa sanotaan, että pinaattikeitto saadaan ravitsevammaksi, maukkaammaksi ja miellyttävän näköiseksi tarjoamalla sen joukossa kovaksi keitetyn kananmunan lohkoja.

Lähteet:
Olssoni, Anna: Hyvä ruoka. Anna Olsonin keittokirja II kotia ja koulua varten. (WSOY, 1926)

Ekberg, Anna: Mitä meidän on syötävä? (suom. Anna Kurimo, Arvi A. Karisto, 1911)

Helaakoski-Tuominen, Marja: Kodin keittiötieto (WSOY, 1952)

Kommentit (0)

Vastauksesi