Tänään 17.5 on norjan kansallispäivä. mikä se on?

Tänään 17.5 on norjan kansallispäivä. mikä se on?

Tänään 17.5 on norjan kansallispäivä. mikä se on? ei ole kuulemma
sama kuin itsenäisyyspäivä vaikka heillä ei ole itsenäisyyspäivää. Eli
miten eroaa itsenäisyyspäivä ja kansallispäivä?

Vastaus

Kansallispäivä on kansallinen juhlapäivä, joka lainsäädännöllä on määrätty viralliseksi juhlapäiväksi. Kansallispäivää vietetään yleensä historiaan liittyvän merkityksellisen tapahtuman muistoksi, usein se on itsenäisyyspäivä. Maalla voi olla useitakin kansallispäiviä, esimerkiksi Unkarissa vietetään vuoden 1956 kansannousun alkamispäivää, vuoden 1848 vallankumouksen alkamispäivää ja vielä valtiollista juhlapäivää, joka viittaa Unkarin perustamiseen tuhat vuotta sitten.

Itsenäisyyspäivä on valtion itsenäiseksi julistautumisen tai itsenäistymiseen johtaneen muun ratkaisevan tapahtuman vuosipäivä, jollaista monissa maissa vietetään kansallisena juhlapäivänä. Itsenäisyyspäivän viettäminen kansallispäivänä on tyypillistä varsinkin nuorille valtiolle, jotka haluavat näin korostaa asemaansa. Suomenkin kansallispäivä on itsenäisyyspäivä.

Norjassa vietetään siis kansallispäivää toukokuun 17. päivänä, "den syttende mai". Kansallispäivä on perustuslain päivä, perustuslaki hyväksyttiin tuona toukokuun päivänä vuonna 1814. Kansallispäivää alettiin viettää vasta muutama vuosikymmen myöhemmin alun perin kamppailupäivänä Ruotsin herruutta vastaan

Norjalaiset viettävät kansallispäiväänsä kevätkarnevaalina. Kaduilla on kulkueita, parhaisiinsa pukeutuneet norjalaiset heiluttavat pieniä Norjan lippuja ja yleensäkin tunnelma on hilpeä. Kuningasperhe vilkuttaa kansalaisille parvekkeeltaan usean tunnin ajan.

Lähteet:
WebFacta 2004
Helsingin Sanomat 17.12.1998 (Heino Nyyssönen)
http://www.hf.uio.no/iks/nfs/merkedager/mai.html

Kommentit (0)

Vastauksesi