Tampereen veturitallien tornihotellista tulee korkeampi kuin Vuosaaren Cirrus. Merenpinnasta vai juurelta mitattuna?

Tampereen veturitallien tornihotellista tulee korkeampi kuin Vuosaaren Cirrus. Merenpinnasta vai juurelta mitattuna?

Tampereen veturitallien tornihotellista tulee korkeampi kuin Vuosaaren Cirrus, kirjoitettiin lehdissä. Merenpinnasta vai tornin juurelta mitattuna? Jääkö ennätys pitkäaikaiseksi, onko muita torneja tulossa Suomeen?

3 vastausta

Itselleni tuli kysymyksen asettelusta mieleen että olisikohan kysyjä helsinkiläinen, joka on huolissaan siitä että Suomen korkeimman asuinrakennuksen titteli on jo nyt menossa Tampereelle. Toistaiseksi korkein tornitalo Suomessa on siis vuonna 2006 Helsingin Vuosaareen valmistunut Cirrus eli Vuosaaren tornitalo, jossa on 26 kerrosta. Rakennuksen korkeus ensimmäisen kerroksen lattiasta ylimmälle räystäälle on 87,5 metriä.

Tampereen rautatieaseman viereen kohoavaan Tornihotelliin on tulossa 27 kerrosta, josta 25 sijaitsee maan päällä, ja kaksi on kellarikerroksia. Rakennuksen ylin räystäs tulee kohoamaan noin 90 metrin korkeuteen. Tornihotellin avajaisia juhlitaan loppuvuonna 2014, eli tamperelaiset voivat reilun vuoden päästä ylpeillä Suomen korkeimmalla asuinrakennuksella.

Helsinkiläisiä ei auta edes mittaamismetodeilla kikkailu. Merenpinnasta laskettuna Cirrus kohoaa sadan metrin korkeuteen, kun taas Tampereen tornitalon ylin korkeusasema on noin 186 metriä. Tamperelaiset voittavat korkeuskilpailun siis myös tässä lajissa. Toisaalta Tampere ympäristöineen on muutenkin melko korkealla merenpinnasta katsottuna – Näsijärven keskimääräinen vedenkorkeus  on 95 metriä merenpinnan yläpuolella, ja Pyhäjärvenkin 77 metriä. Eli sanoisin että aika epäreilu kilpailu.

Jääkö ennätys pitkäaikaiseksi, onko muita torneja tulossa Suomeen?

Tampereen tornihotelli tuskin tulee pitämään Suomen korkeimman asuinrakennuksen titteliä kovinkaan montaa vuotta hallussaan.

Helsinkiläiset ovat jo ryhtyneet vastaiskuun. Rakenteilla on nimittäin Kalasataman keskus, eli Helsingin Kalasataman kaupunginosaan  nouseva asunto-, kauppa- ja palvelukeskittymä. Keskus muodostuu kuudesta asuintornista sekä hotelli- ja toimistotornista. Torneissa on 23–33 kerrosta, ja korkein niistä nousee 126 metriin. Ensimmäinen asuintorni ja osa keskusta valmistunee vuonna 2016, ja loppuosat valmistuvat vaiheittain vuoteen 2021 mennessä.

Tamperelaiset eivät ole kuitenkaan vielä luovuttaneet. Tampereelle ollaan suunnittelemassa ns. Tampereen Kansi –kokonaisuutta. Kyseessä on siis radan päälle rakennettava todella valtava kokonaisuus, johon kuuluu monitoimiareena ja viiden tornitalon ryhmä kannen päällä. Korkeimpaan torniin rakennetaan 28 kerrosta, eli muutama vähemmän kuin Kalasatamaan, mutta kun tornit rakennetaan eräänlaisen kannen päälle, voi torni ehkä kohota Kalasataman tornia korkeammalle. Merenpinnasta katsottuna tamperelaiset voittavat kisan varmasti mennen tullen. Tavoitteena on että hanke aloitettaisiin ensi vuonna. Suuri kokonaisuus toteutetaan vaiheittain, siten että ensimmäiset talot voisivat valmistua vuonna 2016. Kaiken kaikkiaan koko kohteen on arvioitu valmistuvan n. vuonna 2021, eli samoihin aikoihin kuin Kalasataman keskuksen.

Näitäkin suurempia tornitaloja on suunnitteilla, eli jonkinlaista suuruudenhulluutta on liikkeellä. Turkulaisetkin haluavat korkealle. Turkuun saattaa nousta vuoteen 2030 mennessä jopa 35-kerroksinen liike- ja asuintorni. Espoon Keilaniemeen suunnitellaan neljää tornitaloa, joista korkeimmasta on tulossa 40-kerroksinen. Samoin Pasilaan suunnitellaan uusia tornitaloja, joista korkeimmat olisivat myös 40-kerroksisia. Nämä projektit eivät tosin valmistu ihan lähivuosina (esim. Pasila vuoteen 2040 mennessä).

Kuuntele: 
Kommentit (0)
09.11.201413:54
10013
132

Ehdottomasti oikea tapa on mitata korkeus meren pinnasta.  On Helsingin omaa hölmöyttä että ovat rakentaneet kaupungin sinne monttuun (sano Mansen mies).

Kommentit (1)
no silloinhan ei tarvita parin sadan metrin tunturiin kummostakaan mökkelöä mansen hian... no silloinhan ei tarvita parin sadan metrin tunturiin kummostakaan mökkelöä mansen hianot tornit ohittamaan.
9.11.2014 18:59 Mika Suominen 26172
10.11.201408:50
10013
95

Sas se.

Kommentit (0)

Vastauksesi