Taloyhtiön netti?

Taloyhtiön netti?

Jos taloyhtiöön jossa asun kuuluu netti, voiko joku muu asukkaista nähdä oman koneeni ja liikkeeni sillä tai netissä?

3 vastausta

Hei. Ei tietenkään voi. Vaikka taloyhtiö tarjoaisi netin on silti jokainen nettiyhteys yksilöllinen.

Kommentit (1)
Lyhyesti sanottuna riski, että joku hakkeroi itsensä koneellesi on taloyhtiön nettiä ... Lyhyesti sanottuna riski, että joku hakkeroi itsensä koneellesi on taloyhtiön nettiä käyttäen suurin piirtein sama, kuin jos ostat oman nettiyhteyden.
7.8.2018 20:19 Hessu Höpö 7332
08.08.201819:03
497
47

En nyt pelotella halua mutta en itse vastaisi tuota "Ei tietenkään". Riippuu mm. verkon teknisestä toteutuksesta. (iki)vanhassa ADSL-toteutuksessa data liikkuu "puhelinkaapelissa", joka toki tulee ihan omaa lankaparia pitkin keskuksesta omaan kotiin, mutta vaikkapa nykyään yleisessä "kaapeliliittymässä" kaikki data kyllä liikkuu samassa yhteisessä piuhassa/kuidussa, joten haluttaessa dataliikennettä skannaten ja analysoiden ilmaisilla softilla kaiken saa kyllä näkyviin. Sama koskee wlan-liittymän ns. piilottamista, SSID:n piilottaminen ei suojaa yhtään mitään ja nykyään kun jopa WPA2-salauskin on murrettu, kaiken wlan-liikenteen saa ilkeämielinen luettua. Ja kaikkein huolestuttavinta kuitenkin on, että ei tuo Man-in-the-middle ole se suurin ongelma, vaan todennäköisesti kodin vanha ja/tai halpa ja päivittämätön reititin/modeemi on "korkattu" jo vuosia sitten jostain 5000km päästä :(

Kommentit (1)
Kysymys koski sitä voiko muualta taloyhtiöstä päästä käsiksi asunnon tietokoneeseen... Kysymys koski sitä voiko muualta taloyhtiöstä päästä käsiksi asunnon tietokoneeseen. Kun on kyse huoneistossa olevasta modeemista tai reitittimestä, joka ei ole taloyhtiön tai muiden asukkaiden hallinnassa, vaan ihan asunnon haltijan omassa halllinnassa, myöskin sen turvallisuus riippuu vain asunnon halitijasta, ei muista asukkaista.
8.8.2018 20:48 Telttu Ella 15506
07.08.201818:23
15506
31

Konetta ei voi nähdä, mutta jos sinulla on asunnossasi reititin, joka tarjoaa langattoman verkon, se verkko voi näkyä vaikka siihen liittyminen vaatisikin salasanan. Verkon voi piilottaa, jolloin muiden asukkaiden langattomat reitittimet eivät sitä näytä ainakaan oletuksena, mutta oikeilla laitteilla ja taidoilla piilotettukin verkko saadaan näkyviin, ja jotain myös langattomassa verkossa tapahtuvasta liikenteestä saa näkyviin. Jos käytät vain LAN-kaapeliyhteyttä, olet paremmassa turvassa.

Mutta sinun tietokoneesi sisään ei kukaan näe, varsinkaan jos koneessa on palomuuri käytössä.

Kommentit (1)
Täytyy vielä lisätä että jos taloyhtiön laajakaista on toteutettu talon ulkopuolella... Täytyy vielä lisätä että jos taloyhtiön laajakaista on toteutettu talon ulkopuolella olevasta valokuitukaapelista Ethernet-kaapelilla (eli LAN-kaapelilla) suoraan asuntoon, niin silloin asukkaalle ei anneta kotiin modeeemia, ja tietokone on yhteydessä Intenetiin ihan suoraan. Tässä tapauksessa itse hankkisin kotiini reitittimen, jossa on oma palomuuri, sen lisäksi että omassa tietokoneessani on palomuuri käytössä. Se reititin siinä koneen ja Internetin välissä täytyy tietenkin päivittää ihan niin kuin tietokoneenkn ohjelmistot, mutta se on hyvä olla lisäpuskurina Internetin ja kodin laitteiden välissä. Vanhoissa yhteysratkaisuissa (TV-kaapeli, ja *DSL-tekniikat) tarvitaan kotiin aina modeemi, josa on mukana reititin.
8.8.2018 20:54 Telttu Ella 15506

Vastauksesi