Taloussanomien sanaston mukaan investointi tarkoittaa jotain alla...

Taloussanomien sanaston mukaan investointi tarkoittaa jotain alla...

Taloussanomien sanaston mukaan investointi tarkoittaa jotain alla olevista:

Sijoitus. Pitkävaikutteinen meno, josta odotetaan saatavan tuloja useampana kuin yhtenä tilikautena.

Reaali-investointi on sijoittamista reaaliomaisuuteen, kuten koneisiin ja rakennuksiin.

Finanssi-investointi eli rahoitusinvestointi on sijoittamista muiden yritysten ja laitosten arvopapereihin.

Aineettomia investointeja ovat esim. tietoon, koulutukseen ja tutkimukseen sekä ympäristönsuojeluun käytetyt varat.

Aineellisia investointeja ovat sijoitukset esim. koneisiin, laitteisiin ja rakennuksiin.

Uusintainvestoinnilla korvataan kulunut tai vanhentunut reaalipääoma. Sillä pyritään pääasiallisesti tuottavuuden parantamiseen kustannusten säästön tai tuottojen lisäyksen kautta.

Korvausinvestointi kattaa pääoman kulumisen.

Laajennusinvestointi kattaa vanhan pääomakannan kulumisen ja lisää kapasiteettia, esim. tehtaan laajennus.

Jos ostaa pörssiosakkeita, niin yritys oikeastaan hyödy siitä koska raha menee osakkeiden edelliselle omistajalle. Vain sillon jos yritys järjestää osakeannin tai myy muutoin omia osakkeitaan, niin silloin se saa osakkeiden myynnistä rahaa.

Jos joku haluaa sijoittaa johonkin yritykseen, niin että yritys saa rahat ja käyttää ne, niin miten tuon voi toteuttaa? Jos vaikka minulla on kaksi miljoonaa euroa, ja haluan sijoittaa johonkin yritykseen niin että yritys käyttää nuo rahat johonkin konkreettiseen eli reaali-investointiin, aineelliseen investointiin, ja laajennusinvestointiin, tai aineettomaan investointiin. Miten tuo antamani raha merkittäisiin kirjanpidossa, onko kyseessä tulo vai laina?

Vastaus

Sijoitukseen perehtynyt asiantuntija vastasi kysymykseen näin:

"Normaali tapa on neuvotella yrityksen omistajien kanssa tuosta sijoituksesta. Jos sopimus syntyy järjestää yhtiö suunnatun osakeannin sinulle sopimallanne hinnalla ja muilla ehdoilla (esim osakassopimuksella). Sinusta tulee silloin yhtiön eräs omistaja ja saat siihen liittyvän vallan, esim yhtiökokouksessa. Yhtiö merkitsee saamansa tulon taseeseensa osakepääoman korotuksena. Sinun riskisi on tuon sijoittamasi summan kokoinen eli pahimmassa tapauksessa (konkurssi) voit menettää koko pääoman. Vastineeksi voit saada vuosittain osinkotuottoja, jos yhtiö menestyy.

Voit myös antaa rahaa yhtiölle lainan muodossa,jolloin voit saada sille vakuuden ja korkotuottoa, mikä on verotettavaa tuloa niinkuin osinko. Riskisi on pienempi kuin edellä, jos sinulla on vakuus, mutta myös tuotto on rajattu vain korkotuloon, joka loppuu, kun laina on maksettu sinulle takaisin."

Oleellista on siis se, minkälaisen sopimuksen teet yrityksen kanssa.

Kommentit (0)

Vastauksesi