Talon huonelämpötilat ja kiertovesipumppu

Talon huonelämpötilat ja kiertovesipumppu

Tervehdys!

Kyseessä on peruskorjattu rintamamiestalo ja kysymys liittyy talon lämmitysjärjestelmään. Talo on kolmessa kerrostasossa ja jokaisessa on vesikiertoinen lattialämmitys. Lämpöenergian tuottaa hiljattain hankittu maalämpöpumppu. Alimmassa ja keskimmäisessä kerroksessa huoneiden lämpötila on halutun kaltainen. Ongelmana on ylimmän kerrostason huoneiden lämmön riittävyys kylmillä pakkasilmoilla. Haluaisin lämpötilan olevan noin 2-3 astetta korkeampi mutta en ole saanut nousemaan sitä noin 19 asteesta ylemmäs vaikka jakotukin virtaushatut ovat "täysillä". Ilmaa putkistossa ei pitäisi oleman. Järjestelmän putkistossa on erillinen kiertovesipumppu. Mikä on kietovesipumpun ihanteellinen/taloudellisin pyörimis nopeusasento suhteessa pumpun kuluttamaan energiaan verrattuna sen tuomaan hyötyyn? Tarkoitan sitä, että onko hyvä tai huono jos vesi virtaa liian hiljaa tai nopeasti järjestelmässä. Vaikuttaisiko se myös huonelämpötilaan? Nyt kiertovesipumpun pyörintänopeus on pienimmillään mutta toisaalta olen kokeillut pitää sitä pari päivää suurimmalla, enkä ole havainnut silmiin pistävää eroa. Kuvittelisin kuitenkin, että jotain sen pitäisi vaikuttaa. Millä saan yläkerran huoneet lämpimämmiksi nykyisen järjestelmän avulla?

Vastaus

Hei,

Kysyimme asiaa alan ammattilaiselta.

Asian arvioimiseksi tulisi ammattilaisen käydä paikan päällä arvioimassa tilanne, mm. mittaamassa energiakulutukset sekä lämpötilat.

Näillä tiedoin vaikuttaisi ongelmakohdan olevan perussäädöissä. Onko lämpöpumpun säätökäyrä asetettu oikein? Onko venttiilien ohjaus manuaalinen vai automaattinen? Onko termostaatteja ja missä? LVI- suunnitelmasta pitäsi löytyä suositusarvot.

Kiertovesipumpun nopeuteen liittyen: mitä pienemmällä nopeudella pumppu pyörii, sitä korkeampi on oltava veden lähtölämpötilan. Jos pumpun nopeutta nostaa niin paluuvesi on lämpimämpää, joten sen lämmittämiseen kuluu vähemmän energiaa. Siis periaatteessa pumpun nopeuden noston pitäisi auttaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi