Taivassalon kirkossa on alttaritaulu, jota olen tuijotellut vuosia...

Taivassalon kirkossa on alttaritaulu, jota olen tuijotellut vuosia...

Terve !
Taivassalon kirkossa on alttaritaulu, jota olen tuijotellut vuosia nuoruudessani, mutta Haminan kirkossa. Luulin, että kirkkojen alttaritaulut ovat uniikkeja, kuhunkin kirkkoon yksitellen tehtyjä, eikä mistään kirkko-ikeasta hankittuja.
Siis kuinka on ? Muistanko väärin vai onko Haminan kirkossa ja Taivassalon kirkoissa sama alttarimaalaus ? Kenen tekemä se on ja miksi kaksi seurakuntaa on halunnut saman taulun (ehkä ei hirveän relevanttia...) ? Onko vastaavia vastaavuuksia Suomessa muuallakin ?

Kiitos vaivannäöstänne.

Vastaus

Olet oikeassa. Alttaritaulut eivät ole ihan identtisiä, mutta molemmissa, sekä Taivassalon, että Haminan Marian kirkoissa alttaritauluna on jäljennös ranskalaisen dominikaanitaiteilijan Jean Andrayn maalaamasta taulusta Kristuksen ylösnousemus. Taivassalon jäljennös on melko varmasti Lorenz Gottmanin maalaama ja Haminan puolestaan Berndt Abraham Godenhjelmin. Samasta maalauksesta on jäljennös myös Tukholman suomalaisessa kirkossa.

Alttaritauluja on tilattu kirkkoihin käsityöläisiltä ja taiteilijoilta, ei ”kirkko-ikeasta”. Suomessa on taiteilijoiden koulutus aloitettu vasta 1800-luvun puolivälissä, joten sitä ennen alttaritauluja on tilattu paljon käsityöläisiltä ja harrastajamaalareilta. Alttari-taulu on saatettu tilata esim. kiertävältä muotokuvamaalarilta, konterfeijarilta tai ammattikuntamaalareilta. Samoilla alueilla saattaa olla useampia saman tekijän maalaamia alttaritauluja ja kirkkomaalauksia. Ammattimaisesti tehdyt taulut ovat ennen 1900-lukua hankittu ulkomaisilta tai ulkomailla oppinsa saaneilta suomalaisista taiteilijoilta. Aikoinaan on ollut myös tavallista teetättää alttaritauluksi jäljennös jostain tunnetummasta teoksesta. Työ on voitu tilata joltain taiteen harrastajalla, jolloin alttaritaulun hankkiminen on tullut halvemmaksi, mutta ei ole myöskään tavatonta että kopion tekijä on ollut ammattitaiteilija.

Lähteet ja lisätietoa:
http://www.evl.fi/srk/hamina-vehkalahti/
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=722894

Pitkänen, Pekka: Taivassalon kirkko (Koboltti-kustannus 2008)
Alttaritauluja Suomen kirkoista (Gummerus 2008)
Vähäkangas, Pekka: Taide alttarilla: alttaritaulutraditio Suomessa 1918-1945 (Jyväskylän yliopisto 1996)
Hanka, Heikki: Kuin kuvastimessa (Jyväskylän yliopisto 1995)
Suomen kirkot ja kirkkotaide 2 (Etelä-Suomen kustannus 1980)

Kommentit (0)

Vastauksesi