Täällä on miltei tappelu käynnissä, joten olisitteko kilttejä ja kertoisitte...

Täällä on miltei tappelu käynnissä, joten olisitteko kilttejä ja kertoisitte...

Täällä on miltei tappelu käynnissä, joten olisitteko kilttejä ja kertoisitte onko Tietosanakirja-osakeyhtiön 1909 painettu teos todella Suomen vanhin suomenkielinen tietosanakirja? Vai onko sitä ennen ollut esim. joku yksiosainen tietokirja?

Vastaus

Suomalaisen tietosanakirjan synnystä kertoo L. Arvi P. Poijärvi kirjassaan ”Suomalaisen tietosanakirjan vaiheita” (julk. Otava 1958). Kirjasta käy ilmi, että Tietosanakirja-Osakeyhtiön teoksella oli edeltäjä.

Poijärvi kirjoittaa: ”--- maassamme syntyi jo 1880-luvulla suomenkielinen teos, jota täydellä syyllä on pidettävä suomalaisten tietosanakirjojen edeltäjänä. Sen julkaisi eräs viime vuosisadan näkyvimmistä suomalaisista kulttuurihahmoista --- Agathon Meurman. --- Meurmanin teoksen nimi on ”Sanakirja yleiseen sivistykseen kuuluvia tietoja varten”. Se ilmestyi vuosina 1883 – 90 ja kuuluu nykyään suuriin antikvaarisiin harvinaisuuksiimme.”

Poijärven kirjassa on kuvituksena valokuva Meurmanin teoksen yhdestä sivusta. Sivu näyttää tyypilliseltä tietosanakirjan sivulta.

Toisaalta taas Poijärvi nimittää Meurmanin kirjaa vain suomalaisten tietosanakirjojen edeltäjäksi. Mielestäni voisi katsoa, että kiistanne tulos on tasapeli.

Kommentit (0)

Vastauksesi