Täällä Helsingissä Esplanadipuistossa on kaikkien tuntema Eino Leinon...

Täällä Helsingissä Esplanadipuistossa on kaikkien tuntema Eino Leinon...

Täällä Helsingissä Esplanadipuistossa on kaikkien tuntema Eino Leinon patsas. Mitä lie patsaan veistänyt taiteilija Walter Runeberg (oliko hän?) ajatellut pannessaan Leinon vasempaan kämmenpohjaan kuparisen lantin. Sillä lie jokin symbolinen merkitys. Luulen teidän tietävän.

Vastaus

Legenda kertoo, että Leinon ystävät eivät halunneet päästää juhlimisesta pitävää ja usein rahatonta Leinoa Esplanadille varattomana. Leinon on myös eläessään kerrottu lausahtaneen, ettei ole köyhä niin kauan kuin hänellä on kädessään markan kolikko.

Eino Leinon patsaan (paljastettiin vuonna 1953) on veistänyt Lauri Leppänen (1895-1977). Patsaan kädessä olevan kolikon takana ei kuitenkaan ole Leppänen itse, vaan häntä avustanut kuvanveistäjä Toivo Jaatinen, joka paljasti Helsingin Sanomissa (17.7.2004) totuuden helsinkiläisiä askarruttaneen kolikon tapauksesta. Toivo Jaatinen toimi vastavalmistuneena nuorena miehenä Leppäsen avustajana yhdessä Mauno Juvosen kanssa. Miehet valmistivat Leinon patsaan kipsimallin Leppäsen ateljeessa. Leppäsen vierailla oli tapana laittaa rahaa savesta muotoillun patsaan käteen ja siitä Jaatinen ja Juvonen saivat idean: Jaatinen upotti viiden markan kolikon savimallin käteen, josta se sitten päätyi myös lopulliseen pronssipatsaaseen.

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Eino_Leino

”Toivo Jaatinen laittoi kolikon patsaan käteen” (Lotta Lehtonen)
Helsingin Sanomat, 17.7.2004

Kommentit (0)

Vastauksesi