Syyskuun 11. päivän iskuissa kuolleista ja yleensä

Syyskuun 11. päivän iskuissa kuolleista ja yleensä

Kuinka monet syyskuun 11. päivän iskujen lentokoneissa kuolleiden ruumiit saatiin hautaan? Nehän varmasti paloivat niin pahasti, että ainakaan suurinta osaa ei ole haudattu? Onko kuitenkin yleistä, että jos ruumista ei saada hautaan tällaisen takia, hautakiveen kuitenkin laitetaan kuolleen nimi ja sitten vielä siinä sanotaan, että ruumista ei ole löydetty ja että mitä sille tapahtui? Tai jos henkilö on esim. hukkunut eikä ruumista ole etsinnöistä huolimatta löydetty?

Vastaus

11.9.2001 kaapattiin Yhdysvalloissa kaikkiaan neljä matkustajalentokonetta. American Airlinesin lennolla 11 surmansa sai 81 matkustajaa, 11 miehistön jäsentä ja 5 kaappaajaa koneen törmätessä World Trade Centerin pohjoistorniin. Toisessa, United Airlinesin lennolla 175 etelätorniin osuneessa koneessa menehtyi 56 matkustajaa, 5 miehistön jäsentä ja koneen kaapanneet 5 henkilöä. Pentagoniin tähdätyssä American Airlinesin lennon 77 matkustajakoneessa kuoli 58 matkustajaa, 6 miehistöön kuulunutta ja 5 kaappaajaa. Neljännessä, Pennsylvanian Shanksvilleen syöksyneessä United Airlinesin lennolla 93 olleessa koneessa kuoli 44 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä ja 4 kaapparia.

Wikipedia-artikkelien mukaan pohjoistorniin törmänneen koneen uhrien ruumiiden jäänteistä tunnistettiin ainakin 36 henkilöä. Etelätorniin törmänneen koneen uhreista identifioitiin jäännösten perusteella ilmeisesti vain muutamia. Syyskuun 11. päivän uhrien muistomerkkinä toimiva National September 11 Memorial & Museum perustettiin paikalle, jossa iskussa tuhoutuneet kaksoistornit sijaitsivat. Alueen suihkulähteiden kivireunoihin on kaiverrettu kaikkien iskuissa kuolleiden nimet, sekä lentokoneissa että rakennuksissa olleiden. Toukokuussa 2014 museon alueelle haudattiin jäännöksiä kaikkiaan 1 115 uhrista. Näitä ruumiinosia ei tutkimusten jälkeenkään kyetty varmuudella identifioimaan.

Pentagonin uhrien muistomerkki sijaitsee Virginian Arlingtonin hautausmaalla. Lentokoneessa kuolleiden lisäksi Pentagonin rakennusten henkilökunnasta menehtyi 125 henkilöä. Viiden uhrin jäänteitä ei tunnistettu paikalta lainkaan. Myös tässä tapauksessa tuho oli niin suurta, että työ oli hankalaa. Pennsylvaniassa uhrien jäännöksiä löytyi 28 hehtaarin alueelta. Heidän nimensä on kaiverrettu National September 11 Memorial & Museumin kivipaasiin. Koneen putoamispaikalle Pennsylvaniaan rakennettiin myöhemmin marmorinen muistomerkki.

Syyskuun 11. päivän terroriteoissa kuolleiden ruumiit paloivat tai hajosivat tapahtumapaikoilla, minkä lisäksi jäänteet sekoittuivat keskenään, joten tutkintatyö oli haastavaa. Iskujen aiheuttaminen uhrien kokonaismäärä ei liene lopullisen tarkka, mutta lennoilla surmansa saaneiden henkilöllisyydet ovat tiedossa. Wikipedia ei oikein tarkenna, monenko ruumis tai muut fyysiset jäännökset lopulta haudattiin arkussa tai tuhkattiin. Muistotilaisuuden ja nimen muistomerkkiin kuitenkin kaikki, kaappaajia lukuunottamatta saivat. Tässä tapauksessa ei jääne epäselväksi, mikä kuoleman aiheutti.

Suomessa vainaja haudataan ruumisarkussa tai hautaan lasketaan tuhkauurna. Oletuksena on, että omaiset ovat saaneet kuolintodistuksen eli luvan hautaamiseen. Joskus kuolinilmoituksessa saattaa nähdä maininnan kuolintavasta: esim. "liikenneonnettomuuden uhrina". Hautakiveen kirjataan normaalisti nimen lisäksi syntymä- ja kuoliaika. Toisinaan myös jokin värssy tai runonpätkä. Pääasia on ettei tekstissä ole mitään sopimatonta. Kirkollisesti voidaan siunata myös kuolleina syntyneet lapset, tuhkatut ja poissaolevat kuolleiksi julistetut. Myös poissaolevana siunattu vainaja voi saada oman hautapaikan. Hautamuistomerkkiin voidaan merkitä tiedossa oleva kuolinpaikka, joka kertoo siitä, että vainaja on siunattu poissaolevana.

Kommentit (0)

Vastauksesi