Syyskuinen kysymykseni Eliten suunnitelleesta arkkitehtitoimistosta

Syyskuinen kysymykseni Eliten suunnitelleesta arkkitehtitoimistosta

...taisi tosiaan lentää suoraan roskakoriin, ja toiseen kysymykseen en saanut toivomaani vastausta. Siis: toki osasin itsekin etsiä tiedon, että ravintola Eliten suunnittelijaksi oli merkitty "Stockmannin arkkitehtitoimisto", mutta kysymykseni ja mielenkiintoni kohdistuu juuri tuohon nimenomaiseen arkkitehtitoimistoon. Siitä en löytänyt itse mitään lisäinformaatiota netistä, ja kyselin, josko teillä siellä olisi jostain lisätietoa saatavilla. Eli että mahtoiko tuo kyseinen arkkitehtitoimisto olla jotenkin liittyväinen Stockmannin tavarataloon, vai oliko arkkitehtitoimiston nimi vain "Stockmannin arkkitehtitoimisto", vai tarkoitettiinko tuolla lauseella ("ravintolan suunnitteli...") kenties, että sen suunnitteli sama arkkitehtitoimisto, kuin Stockmanninkin oli suunnitellut?

Vastaus

Paremminkin kyseessä oli Stockmannin piirustuskonttori, joka oli 1930-luvulla yksi tavaratalon osastoista. Piirustuskonttorissa suunniteltiin kokonaisia sisustuksia yritysasiakkaille kuten ravintoloille ja hotelleille, mutta myös huonekaluja ja kalustoja tavaralon omaan myyntiin. Ravintola Eliten sisustus on edelleen yksi tunnetuimmista. Kalusteet valmisti useimmiten niinikään Stockmannin omistama Keravan puusepäntehdas, ja piirustuskonttorin arkisto on edelleen Keravan museossa.

Piirustuksissa ei löytämäni lähteen mukaan ole yleensä signeerausta, sillä yksittäistä tekijää ei haluttu tuoda esiin. Eliten suunnittelijaa lienee siksi vaikea nimetä.

Aiheesta kerrotaan lyhyesti Suomen kansallisgallerian Dokumentti-julkaisussa 2/2000. Lisätietoja voi saada Keravan museosta.

Kommentit (0)

Vastauksesi