Syöksyvätkö kaikki galaksit lopulta niiden keskellä oleviin mustiin aukkoihin?

Syöksyvätkö kaikki galaksit lopulta niiden keskellä oleviin mustiin aukkoihin?

Vastaus

Lähetin kysymyksen Tähtitieteelliseen yhdistykseen Ursaan, josta toiminta- ja tiedotussuunnittelija Anne Liljeström ystävällisesti vastasi kysymykseen näin: "Galaksit ovat pääasiassa tähdistä, niitä kiertävistä planeetoista sekä kaasusta ja pölystä muodostuneita kokonaisuuksia. Niissä kaikki aine kiertää galaksin keskustaa, mutta kiertoliike ei johdu keskustan supermassiivisesta mustasta aukosta, vaikka se siellä keskustassa onkin. Galaksi pyörisi ilman aukkoakin.

Hyvin pitkien aikojen päästä --  kymmenen tai sadan miljardin miljardin vuoden kuluttua -- galakseissa kiertävät tähdet ovat vuorovaikuttaneet toistensa kanssa jo pitkään ja jakaneet uudelleen alkuperäisen liike-energiansa siten, että kevyimmät tähdet ovat saaneet sitä lisää ja raskaimmat menettäneet sitä. Koska pienimassaiset tähdet ovat kirkkaasti kaikkein yleisimpiä, suurin osa galaksin tähdistä saa tämän seurauksena niin paljon energiaa, että ne itse asiassa sinkoutuvat ulos galakseista. Tästä syystä vain raskaimmat tähdet menettävät energiaa ja ajautuvat siksi lähemmäs galaksien keskustaa, kunnes putoavat siellä supermassiiviseen mustaan aukkoon.

Supermassiivinenkaan musta aukko ei siis ryystä itseensä materiaa kosmisilta etäisyyksiltä, vaan kaukaa tarkasteltuna sen vetovoima on sama, kuin saman massaisella joukolla tähtiä. Mustaan aukkoon voi pudota vain, jos sitä menee liian lähelle."

Kommentit (0)

Vastauksesi