Svengaa kuin hirvi? mitä se tarkoittaa?

Svengaa kuin hirvi? mitä se tarkoittaa?

2 vastausta

Svengaa kuin hirvi: sanontojen kootut selitykset -niminen teos tuntuisi varsinaiselta täsmälähdeteokselta tähän kysymykseen. Kirjan mukaan vertaus levisi suomalaisten tietoisuuteen Disneyn piirretyn Viidakkokirja-elokuvan myötä. "I wanna be like you" -kappaleen rytmikkyys saa eläimet elokuvassa tanssimaan ja karhun toteamaan: "Well, man, what a beat." Suomeksi repliikki oli käännetty: "svengaa kuin hirvi". Ensi-iltansa animaatioelokuva sai Suomessa 1968. Ainakin Viidakkokirjassa svengasi hyvin.

Lisäksi kirjoittaja löytää vielä suomalais-ugrilaisesta menneisyydestä yhdenlaisen esikuvan svengaavalle hirvelle. Vuonnisista on kansanrunoon tallennettu riimi: "Yltyi hirvi hyppimähän, poropeura potkimahan."

 

Kommentit (0)
05.10.201909:33
21674
15

Heinäkuussa 2019 kuollut Claes Andersson kertoo viimeiseksi jäänessä kirjassaan, ainakin osaksi omaelämäkerrallisessa romaanissa Seuraavaksi Jätkäsaari, joka ilmestyi postuumina niin ikään vuonna 2019,  eräästä 1960-luvun muusikkotoveristaan seuraavaa:

Vielä naisiakin rakkaampaa hänelle oli jazz ja aivan tietynlainen jazz, se joka "svengasi kuin hirvi".  Ilmaus oli lähtöisin kitaristi Herbert Katzilta, jolla oli pieni musiikkikauppa Helsingin Uudenmaankadulla, maan paras jazzkauppa. Hän markkinoi levyjään huudahtamalla: "Se svengaa kuin hirvi." Otto osti häneltä ensimmäisen ison savikiekkonsa , Fats Wallerin kappaleen Ain't missbehavin',  juuri hirvimetafora sai hänet raottamaan lompakkoaan.

Lainauksessa mainittu "Otto" on Claes Anderssonin ns. alter ago eli "toinen minä". Koska Andersson siis osti Katzin kaupasta "ensimmäisen ison savikiekkonsa" eli "78-varvaren", tapahtuman täytynee ajallisesti osua viimeistään 1950-luvulle, siis huomattavasti ennen kirjaston vastauksessa mainittua Disneyn Viidakkokirja-elokuvaa.

On tietenkin mahdollista, että jazzkitaristi Herbert Katzillakin on ollut jokin esikuva lanseeraamaansa sanontaan, mutta tuskin Claes Andersson hänelle rakkaissa jazzasioissa aivan perättömiäkään keksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi