Suurin havaittavissa oleva nopeus?

Suurin havaittavissa oleva nopeus?

Jos näköaistia ei olisi olemassa, kuvittelisimmeko, että äänen nopeus on suurin mahdollinen nopeus, koska emme voisi kuulla minkään liikkuvan sitä nopeammin?

Vastaus
11.12.201312:22
21458
49

no ei. jos olisimme niin älykkäitä (?), että tällaisia pohtisimme, heittelisimme vaikkapa omenaa kädestä toiseen. tekniikkamme kehittyessä rakentelisimme apukäsiä (niiden pituuden ja etäisyyden toisistaan tiedämme esim. vaaksoilla mittaamalla), jotka välittäisivät omenan heiton ja vastaanoton tunteen käsiimme. ennen pitkää sokea da vinci kehittäisi apukäsijärjestelmän, joka heittäisi omenan ääntä nopeammin.

näihin aikoihin joku toinen alkaisi ajatella, mikä on se mekanismi, jolla tuntemus sormesta tulee aivoihimme, kun kerran sormet voi luulla tuntevansa, vaikka olisi menettänyt käden jossain turmassa. pari vuosisataa merkillisiä, varmaan kivuliaitakin kokeita saisi jonkun propellipään keksimään sähköimpulssin. joku olisi tosin voinut keksiä tosi ison nopeuden jo siitäkin, kun huomasi tulleensa salaman iskemäksi ennen ukkosen jyrinää, mikäli olisi sitä vielä sen jälkeen pohtimassa.

antiikin kreikan sokea filosofi olisi saattanut päätellä asian ilman mitään kokeita, pelkästään pohtimalla, kuten he keksivät atomit ja sen, ettei maapallo eikä edes aurinko ole maailmankaikkeuden keskipiste ja sen, että johtajan ja alaisen tuloerot eivät saisi olla yli kuusinkertaiset, jotta yhteiskuntarauha säilyisi.

Kommentit (0)

Vastauksesi