Sutta syntyy -sanonta

Sutta syntyy -sanonta

Hei! Mistä juontaa epäonnistunutta lopputulosta kuvaava sanonta "valmistaa sutta" "syntyy sutta" jne.? Miksi susi kuvaa epäonnistumista?

2 vastausta

Varmaa selitystä asialle ei löydy, mutta todennäköisesti näillä sanonnoilla on yhteys siihen, että 'hukka'-sanaa käytetään samassa merkityksessä kuin eläimennimeä 'susi'. Lähinnä tämä on luonteenomaista itä- ja peräpohjalaismurteille, mutta sanan tämä merkitys toki tunnetaan koko maassa.
Tässä selityksessä oletetaan, että 'susi' on alkuaan ollut nimenomaan eläimen nimitys, 'hukan' alkumerkitys taas on ollut 'menetys', 'tuho', 'vahinko' jne. 
'Hukkaa' olisi ruvettu käyttämään karjalle vaarallisena pidetyn 'suden' peitenimenä, koska uskottiin, että oikean nimen mainitseminen olisi houkutellut pedon karjalaitumelle. Myöhemmin sanojen merkitykset ovat monin tavain sekaantuneet.

Aapala, Kirsti
Susi hukassa
[Kielikello 2013, nro 3]
http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=2634  

Kommentit (0)
27.01.201613:03
4407
42

Tällaisen version olen kuullut. Ennen vanhaan kun veistelivät iltaisin puhdetöitä, kirveenvarsia sun muita, ja jos työ meni pilalla, siinä meni työt ja tarpeet hukkaan. Tuli hukkakappale, hukka, eli susi.

Kommentit (0)

Vastauksesi