Suomuurainta kutsutaan eri nimillä ympäri Suomea. Miten monta eri nimeä löytyy ja missäpäin mikäkin?

Suomuurainta kutsutaan eri nimillä ympäri Suomea. Miten monta eri nimeä löytyy ja missäpäin mikäkin?

3 vastausta

Marjalle löytyy monta nimeä. Pohjois-Suomessa se on yleensä hilla, itäisessä Suomessa yleisimmin lakka. Lounais-Suomessa ja Hämeen seuduilla marjaa kutsutaan useimmiten nimellä muurain tai suomuurain. Myös osassa kaakkoismurteita muurain on tuttu. Suomuurain-versio on käytössä erityisesti Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. 

Nimityksistä vanhin on muurain. Sanalla on etymologisia vastineita aina samojedikielissä asti. Tietyillä alueilla Suomessa muurain voi tarkoittaa raakaa marjaa. Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla raaka marja voi olla supussa, Pohjois-Suomessa taas tupella tai tupessa. Verholehtien alta esiin nouseva marja on osassa Satakuntaa pihkapää, Varsinais-Suomessa taas röhkä ja Etelä-Pohjanmaalla klopo.

Harvinaisempi on valokki, jota käytetään Etelä-Pohjanmaalla. Lesti- ja Kalajokilaaksossa tunnetaan myös lintti. Halsualla, Kaustisella ja Vetelissä nevamarja. Joillakin osin Lounais-Suomea rahkamarja.

Lintti voi erään lähteen mukaan joskus tarkoittaa myös puolikypsää lakkaa. Hämeessä kypsä lakka voi olla hillikka, Länsi-Suomessa hillukka. Löttö on ilmeisesti kaakkoismurteiden sana.

Näiden lisäksi mainitaan seuraavat nimitykset: luhdikka, luppa, muurama, muuron, muuro, suomarja, valakko ja valokas.

 

Kommentit (0)
05.10.201707:51
82637
43

Kartti, suppu, röhkä, valokki.

Hillo, hillukka, höllö, maamaarain, muuro, nevamarja.

Soiden kulta.

Luumarja.

Kommentit (0)
04.10.201715:55
17299
12

Muistelen Keski-Pohjanmaalla kutsutun erittäin kypsää lakkaa nimellä mämmi.

Kommentit (0)

Vastauksesi