Suomi24-palstan luotettavuudesta

Suomi24-palstan luotettavuudesta

Miksi Suomi24-palstalla kysytään päivittäin lukuisia kysymyksiä eri aiheista, vaikka ei ole ollenkaan varmaa, että sieltä saisi luotettavan vastauksen? Itsekin olen kysynyt sieltä vaikka mitä, vaikka tiedänkin, ettei siihen läheskään aina kannata luottaa. Ärsyttää, kun eräs kaverini jatkuvasti muistuttaa minua sen luotettavuudesta. Mitä se on häneltä pois, jos käytän aktiivisesti kyseistä palvelua?

2 vastausta

Informaatiotutkimuksen opinnoissa puhuttiin aikanaan paljon siitä, mistä ja miten ihmiset hankkivat tietoa. Yksi tärkeimmistä tiedonlähteistä on vertaisryhmä, sillä toisilta "taviksilta" kysymiseen on matalampi kynnys kuin ottaa yhteys esim. asiantuntijaan. Suomi24:n keskustelualue toimii eräänlaisena laajennettuna vertaisryhmänä. Toinen syy tiedon hakemiseen keskustelusivustolta lienee sen helppous: on usein vaivattomampaa kysyä asiaa muilta kuin lähteä itse hakemaan tietoa alkuperäislähteistä (uutisarkistoista, tilastotietokannoista, kirjoista jne.) Informaatiotutkimuksessa puhutaankin "vähimmän vaivan periaatteesta".

Helppouden kääntöpuolena on sitten se, että kysymykseen vastaavilla ei välttämättä ole asiasta sen enempää tietoa kuin kysyjälläkään. Kuka tahansa voi väittää lähes mitä tahansa ja kysyjä sitten omaksuu tämän virheellisen informaation totuutena. Nykyään virheellinen tieto ja jopa suoranaiset epätotuudet leviävät verkossa nopeasti hyvinkin laajalle. Tämä on kaltaiseni tiedonhankinnan ammattilaisen mielestä kovin valitettavaa. Virheellinen tieto voi johtaa yksilön tekemään huonoja ratkaisuja, aiheuttaa terveys- ja turvallisuusriskejä ja viime kädessä se uhkaa jopa demokratian toimivuutta. Esim. äänestyspäätös tulisi tehdä tosiasioihin perustuen, mutta disinformaation varasssa elävä ihminen tekee valintansa virheellisin tiedoin. Se ei palvele kenenkään etua.

Linkkaan tähän vielä kolumnin, joka käsittelee aihetta: http://www.houstonpress.com/arts/no-it-s-not-your-opinion-you-re-just-wrong-updated-7611752 Sen sisältö on tiivistettynä tämä: nykyään etenkin internetissä perustellaan näkemyksiä aivan liikaa mielipiteillä, eikä välitetä tosiasioista. Kukapa ei olisi joskus törmännyt henkilöön, joka valheellisen väittämän jälkeen perustelee asiaa toteamalla "tää on mun mielipide". Mielipiteeseen on toki jokaisella oikeus, mutta olisi hyvä ymmärtää että todellisuuden kanssa sillä ei ole välttämättä mitään tekemistä.

Kommentit (0)
09.09.201514:58
2932
50

Moi! Älä hyvä ihminen edes mene jonnee 24-palstoille, missä tavalliset puupäät kinastelevat omaavatta mitään ammattitietoutta mistään. Esim. Stadin Kysy.fi on erittäin luotettava vastaaja. Fiksusti se ei vastaa lääketieteen tai lakitieteen kysymyksiin vaan ohjaa meidät asiantuntijoitten pakeille.

Terv. Eero-setä

Kommentit (0)

Vastauksesi