Suomi voitti Italian jalkapallossa olympialaisissa 1912. Oliko tulos yllätys vai odotettu?

Suomi voitti Italian jalkapallossa olympialaisissa 1912. Oliko tulos yllätys vai odotettu?

Vastaus

Ehkä enemmän yllätys kuin todennäköinen lopputulos. Tosin molempien maiden maajoukkuetoiminta oli vasta aivan alussa ja tästä johtuen joukkueen tasosta toisiinsa verrattuna ei välttämättä ollut kovin tarkkaa ennakkokäsitystä.

Suomi oli pelannut ensimmäisen maaottelunsa syksyllä 1911 Ruotsia vastaan ja hävinnyt sen numeroin 5-2.  Olympialaisia edeltävät harjoitusottelut olivat menneet hyvin, mutta kenraaliharjoituksessa ennen turnausta tuli taas tappio Ruotsille, nyt numeroin 7-1. Ensimmäisissä 1910-luvun alkupuolella käydyissä maaotteluissaan amatööripelaajista koostuva Italia oli hävinnyt mm. Ranskalle, Unkarille, Itävallale ja Sveitsille ja voittanut ainoastaan Belgian. Ensimmäisen mitalinsa se sai vasta vuoden 1928 olympialaisissa, joten heitä ensikertalaisina on tuskin voinut pitää Tukholman kisojen suosikkina, toisin kuin esim. edellisen olympiaturnauksen mitalisteja Englantia, Tanskaa ja Hollantia.

Voi tietysti ajatella että Suomen(Venäjän suuriruhtinaskunnan) joukkue tuli lähes täydestä tuntemattomuudesta ja että Italialaisilla oli enemmän kokemusta maaotteluista sekä enemmäm lajin harrastajia maassaan, joten siinä mielessä lopputulos oli ehkä yllätys, mutta ei varmaankaan yhtä suuri kuin nykyisen Suomen voitto Italiasta olisi. Toisaalta yllätys Suomen voitto oli siinä mielessä ettei kotimaassa joukueen mahdollisuuksiin turnauksessa juurikaan uskottu. Aikalaisraporttien mukaan italialaiset olivatkin teknisesti taitavampia, mutta suomalaisten parempi kunto tuli esiin kovassa helteessä pelatussa ottelussa, joka ratkesi vasta jatkoajalla Suomelle luvuin 3-2.

Kommentit (0)

Vastauksesi