Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelu?

Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelu?

Kuinka monta maailmanennätystä maaottelun historiassa on tehty? Mitkä ovat viisi kansainvälisesti kovinta tulosta,jotka maaottelussa on tehty? Verrattuna tietysti esimerkiksi sen hetken maailmanennätyksiin...

Vastaus

Kysyjälle voisi suositella teosta Maailman paras maaottelu: Suomi-Ruotsi 75 vuotta. Kirjassa esitellään kaikki vuosien 1925-1999 välillä käydyt Suomi-Ruotsi -yleisurheilumaaottelut tuloksineen. Maaotteluissa tarkoitus on pääasiassa kahmia pisteitä omalle joukkueelle, mutta onhan niissä saavutettu ajoittain ihan komeita tuloksiakin . Nykyisin yleisurheilun taso maailmalla on niin kova, että suomalaisen tai ruotsalaisen tekemä maailmanennätys on ylipäätään hyvin harvinainen. 

Vastaaja selasi historiikkia etsien mainintoja mahdollisista maailmanennätyksistä. Yhtään sellaista eivät kirjoittajat maininneet otteluyhteenvedoissaan. Vuonna 1927 suomalainen Armas Vahlstedt kyllä pukkasi kuulaa silloisen maailmanennätyksen mitoille, 15,5 metriin, mutta ei pysynyt ringissä, joten mahdollinen ME meni sivu suun. Useitakin lähelle aikansa maailmanennätystä yltäneitä tuloksia löytyy kirjan sivuilta. Vuosien 2000-2019 otteluiden tulokset eivät kirjassa ole mukana, mutta eipä liene maailmanennätyksiä tehty niissäkään, ei ainakaan vastaajan mieleen tule.

Viiden kansainvälisesti kovimman tuloksen arvottaminenkin lienee vähän hankalaa, sillä todellakin hyviä suorituksia riittää, mutta miten asettaa niitä järjestykseen? Onko jonkin juoksulajin lähes ME-tulos merkittävämpi kuin esim. 33 senttiä moukarin ME-tuloksen alle jääminen vuonna 1939? Ylen verkkosivuilla on laaja katsaus maaotteluiden historiaan ja muutamia huipputuloksia mainitaan. Pekka Vasalan Helsingissä 1972 juoksema 800 metrin Euroopan ennätys 1.44,5 oli tietysti mieleenpainuva. Suomalaisten lempilajissa keihäässä on väläytelty muutamaan otteeseen, paitsi meikäläisten, myös ruotsalaisten heittäjien toimesta. Tällä hetkellä maailmanennätykseen voisi rahkeita olla lähinnä ruotsalaisurheilijoista seiväshyppääjä Armand Duplantisilla tai kiekonheittäjä Daniel Ståhlilla.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi