Suomessa teollisesti valistettujen hevostenkenkien leimat, valmistajat ja aikajaksot?

Suomessa teollisesti valistettujen hevostenkenkien leimat, valmistajat ja aikajaksot?

Tiedossa on, että teollisesti hevosenkenkiä alettiin valmistaa 1952 ja päässäntöisesti niitä valmistivat Porvoon Konepaja Oy, Galvanoimis Oy Tampere, Oy Fiskars Ab Inha ja Valmet Oy Rautpohjan tehtailla Jyväskylässä. Näihin valmistajiin kysely kohdistuu. Leimoja, joista olen kiinostunut ovat: kolmio, jonka sisällä on 1 tai I, ympyrä jonka yläosassa on kruunu ja alla kirjaimet BH. Lisäksi olen kiinnostunut Suomen armeijan mahdollisesti tekemistä merkinöistä. Ilmeisesti SA niissä on ainakin.

Vastaus

Lähetimme kysymyksesi Kysy museolta -verkkotietopalveluun, josta kysymys ohjattiin alan parhaille asiantuntijoille. Suomen maatalousmuseosta (Sarka) vastattiin kysymykseesi seuraavasti:

Tiedonetsijän kysymyksessä on lapsus. Hän tarkoittanee teollisia standardoituja kenkiä. Teollisesti hevosenkenkiä on valmistettu jo 1800-luvulla. Ainakin Galvanoimis Oy on tehnyt hevosenkenkiä tsaarin armeijalle. Porvoon Konepajan leimoista kukaan ei tunnu tietävän mitään.

Galvanoimis Oy:n valmistamissa kengissä on soikea O ja/tai soikea S.

Muista mahdollisista merkinnöistä ei ole tietoa. Fiskarsin Inhan tehtaat käyttivät kolmiota, jonka sisällä on I. Fiskarsin Inhan tehtaat ovat valmistaneet hevosenkenkiä jo 1883. 1800-luvulla Fiskars on käyttänyt kruunu-leimaa, jonka alla on vakkatasoinen ovaali. En tiedä onko tätä merkintää hevosenkengissä. Tuo "ympyrä jonka yläosassa on kruunu" saattaa olla tämä leima. 1957 Fiskars siirtyi käyttämään kruunuleimaa, jonka alla on F. Tämä merkintä löytyy hevosenkengistä.

Valmet Oy Rautpohjan tehtaiden kengät on tehty 1960-1969. Niissä usein on kaksi pyöreää leimaa ja kaarien päät pyöristetyt. Suomen armeijalle valmistettiin teollisia hevosenkenkiä 1924 - 1950. Jos jotakin leimoja on, niitä ei ole kaikissa. Varmimmin armeijalle tehdyt hevosenkengät tunnistaa naulausreikien määrästä, joita on 12-16. Paras kirjallinen lähde hevosenkengistä on Fabritiuksen Kengitysopin käsikirja. Kysyjällä lienee se on jo. Valmetin kengät esitellään ko. kirjassa, samoin armeijan kengät ja erikoiskengät. Fiskarsin, Valmetin ja Galvanoimis Oy:n valmistamia kenkiä löytyy Finnasta, kuten myös Fixen ja Svanrströmin valmistamia suo- ja lumikenkiä.

Lähde:
Sinikka Syskä
Kysy museolta -verkkotietopalvelu
Suomen maatalousmuseo Sarka

Kommentit (0)

Vastauksesi