Suomessa kehitetty Jatimatic-konepistooli tuntui olleen aikaansa edellä.

Suomessa kehitetty Jatimatic-konepistooli tuntui olleen aikaansa edellä.

Suomessa kehitetty Jatimatic-konepistooli tuntui olleen aikaansa edellä. Miksi se ei käynyt kaupaksi. (En kaipaa ko. aseen historiaa, vaan sitä, miksi hyvä tavara ei myynyt ;-)).

Vastaus

Markku Palokankaan teoksessa Sotilaskäsiaseet Suomessa 1918-1988 kerrotaan asetta tarjotun puolustusvoimille ja rajavartiolaitokselle 80-luvulla. Tavanomaiseen sotilaskäyttöön aseen rakenne ei ollut tarpeeksi vahva, eikä se valmistusratkaisuiltaan soveltunut erityisen hyvin varikoissa tehtävän korjaustoiminnan piiriin.

Myös jotkin rakenneratkaisut ja "lastentaudit" vaativat korjausta. Vipu, joka piti aseen osia koossa oli yhdistetty kantohihnan kiinnikkeeseen. Ratkaisu oli huono, koska ase saattaa taistelutilanteessa levitä palasiksi hihnan tarttuessa oksiin, varusteisiin tms. Aseen rungon muoto piipun linjasta poikkeavana katsottiin myös olevan nopean vaistonvaraisen tulenavauksen kannalta hankala tai ainakin perusteellista totuttautumista vaativa. Rakenneratkaisu jossa lukkosysteemi oli konstruoitu viistoon vähensi piipun taipumusta nousta rekyylin voimasta ylöspäin.

Lisäksi Jatimaticin valmistajan Tampereen Asepajan tuotantoa häiritsi myös tiloihin v. 1984 tehty murto jossa 22 konepistoolia katosi. Ne löytyivät myöhemmin, mutta varkautta ei täysin selvitetty. Tutkimusten yhteydessä havaittiin Asepajan toiminnassa muitakin epäselvyyksiä ja yhtiö menetti aseiden valmistuslupansa 1986. Vuosina 1986-1988 Jatimatic -konepistoolien tuotanto olikin Suomessa keskeytetty.

Turun Sanomien artikkeli Jatimaticin vientiongelmista vuodelta 2004 mainitsee aseessa ilmenneen käyttöhäiriöitä. Myös kilpailu samantyyppisten aseiden kesken oli lehden mukaan tuolloin kovaa.

http://www.ts.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2004-01-13,104:2:19746...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jatimatic
Palokangas, Markku: Sotilaskäsiaseet Suomessa 1918-1988

Kommentit (0)

Vastauksesi