Suomessa on järjestetty raveja, ravikisoja, kautta maailman sivun.

Suomessa on järjestetty raveja, ravikisoja, kautta maailman sivun.

Suomessa on järjestetty raveja, ravikisoja, kautta maailman sivun. Hevosen luontainen juoksutyyli on kuitenkin laukka. Muualla Euroopassa laukkakisa on yleinen hevosurheilulaji. Miksi niin ei ole meillä?

Vastaus

Lähetin kysymyksesi Suomen Hippokselle viikko sitten, mutta ne ole saanut vastausta. Seuraavilla verkkosivustoilla ja alla mainituissa kirjoissa kuitenkin käsitellään ravi- ja laukkakilpailuja sangen laajasti. Niistä ei kuitenkaan käy yksiselitteisesti ilmi miksi laukkakilpailut eivät ole meillä saaneet samaa jalansijaan kuin esim. Britanniassa tai Yhdysvalloissa. Mikäli Suomen Hippos vielä vastaa lähettämääni kysymykseen, lähetän vastauksen edelleen teille.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Laukkaurheilu
http://www.hippos.fi/hippos/raviurheilu/ravien_historia.php
http://fi.wikipedia.org/wiki/Raviurheilu

Tämän lisäksi HelMet -tietokannasta löytyy aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä kolmiosainen video raviurheilun historiasta Suomessa. Tosin osa 3 (video) on korjattavana, mutta kaksi ensimmäistä osaa on lainattavissa / varattavissa HelMet –tietokannan kautta: http://www.helmet.fi

Videot:

Suomen raviurheilun historia. osa 1 / käsikirjoitus: Jyrki Kaminen
Suomen raviurheilun historia. osa 2 / toimittajat: Jyrki Kaminen, Tuomo Kaminen

Kirjallisuutta:

Suuri suomalainen ravikirja / Antero Raevuori..[et al.] ; valokuvat: Juhani Länsiluoto..[et al.]
Liinaharja : suomenhevosen taival / Hannu Pesonen ... [et al.]
Lähtö hyväksytty : hevosia, ihmisiä ja ilmiöitä / Veijo Toivonen
Kaikkien aikojen Kuninkuusravit
Pellolta paanalle ja pussihousumiehistä patiinipoikiin : hevostaloudesta talouden hevoseen : hevosen ja pelaamisen tarina Hippos-Suomessa / Matti Mahlamäki

******

Aikaisemmin samanlaiseen kysymykseen on vastattu näin, löytyy arkistostamme:

Laukkakilpailuharrastus hiipui Suomessa 1950-luvun alkuvuosien jälkeen. Siitä, milloin kilpailuja alettiin järjestää, ei ole tarkkaa tietoa. Ensimmäinen suomalainen "jockey" oli vapaaherra Erik von Willebrand, joka palveli ratsuväen upseerina Venäjän armeijassa vuoteen 1902. Hän saavutti lukuisia voittoja Venäjällä, mutta ei kilpaillut Suomen puolella.

Merkintöjä kiitolaukkasuorituksista alkaa olla 1920-luvulta, ja 1930-luvulla laji kukoisti. Laukkakilpailuissa oli monesti enemmän katsojia kuin estekisoissa. Osa hevosista oli samoja. Suomenhevosille oli omat luokat, ja niillä ratsastivat usein aliupseerit. Upseereilla oli lämminverisiä. Naiset ratsastivat menestyksekkäästi. Talvella kilpailuja järjestettiin myös jäällä.

Pääkaupunkiseudun ja tietysti koko maan sodanjälkeisistä laukkatapahtumista huomattavimpia oli syyskesän 1947 Grand National, joka järjestettiin Talissa. Katsojat pelasivat innokkaasti totoa. Vuonna 1949 Talin rata oli niin kehnossa kunnossa, että Suomen mestaruudesta kilpailtiin Käpylässä. Seuraavat laukkakilpailut järjestettiin vasta 1953, ja sen jälkeen toiminta loppui.

Suomi on perinteisesti ollut ravimaa. Myös laukkakilpailut vaatisivat tarpeeksi laajan joukon hevosenomistajia - joiden pankkitileiltä kummankin lajin edellytykset viime kädessä ovat peräisin - ja omat organisaationsa. Hevosenpito oli huomattavasti edullisempaa maaaseudulla. Isännät kasvattivat suomenhevosia ja pitivät yllä ravikilpailutoimintaa, joka pysyi elinvoimaisena. Kaupunkeihin keskittynyt laukkaurheilu kuihtui.

Vuonna 1986 järjestetyn Finnhorse-näyttelyn yhteydessä alettiin laukkakilpailuja elvyttää. Sittemmin niitä on järjestetty harvakseltaan, ja osanottajat ovat tavallisia ratsastuksen harrastajia.

Lisää suomalaisen laukkaurheilun historiasta Lauri Jalkasen ja Anne Saarisen teoksessa Vuosisata ratsain (Ratsastuskustannus Oy 1986). Kirja löytyy myös pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastosta: http://www.helmet.fi/search~S9*fin/t?SEARCH=v...;Submit.y=13
Lyhyt verkkoartikkeli laukkaurheilusta, lopussa maininta Suomen nykytilanteesta http://www.hevosmaailma.net/Sport/laukka.shtml
Laukkakilpailuja järjestetään muun ratsastusharrastuksen ohessa http://www.ratsastus.net/arkisto/jutut/4_2005...vihdissa.pdf

Lännenratsastus, johon osa hevosväestä katsoo myös rodeon kuuluvan, on Suomessa varsin uusi laji. Ensimmäiset harrastajat aloittivat 1980-luvulla. Varsinaisesti toiminta pääsi vauhtiin 1990-luvulla, mutta se on yhä pienimuotoista. Kenellekään ei kai ole tullut edes mieleen ryhtyä järjestämään rodeota.

Lännenratsastuksesta:
Wikipedian artikkeli lännenratsastuksesta http://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4nnenratsastus
Ratsastusseuran verkkosivut http://www.westernriders.fi/
Koulutustallin verkkosivuilta http://katjavanhatalo.com/lajit.htm (hiukan myös rodeosta)

Kommentit (0)

Vastauksesi