Suomessa 1970 luvulla oli elintarvikemyymälä ainakin Virroilla jonka seinässä...

Suomessa 1970 luvulla oli elintarvikemyymälä ainakin Virroilla jonka seinässä...

Suomessa 1970 luvulla oli elintarvikemyymälä ainakin Virroilla jonka seinässä oli kyltti
jossa oli ASO kirjaimet. Kyseessä ei ollut liikkeen nimi vaan todennäköisesti jonkun tukkuliikkeen tai kauppaketjun nimi. Mahtaisiko löytyä jotain tietoa.

Vastaus

Kai Hoffmanin kirjassa Tukkukauppaa, keskusliiketoimintaa, järjestötoimintaa : yksityisen tukkukaupan historia (Edita, 2004) on pari mainintaa ASO-myymälöistä.
Kaupan ryhmittymisestä ja yhteismarkkinoinnista kertovassa luvussa todetaan, että "kansainvälinen ASO-ketju tuli Suomeen vuonna 1954 ja Spar-ketju 1962. T-ryhmä muodostettiin pääasiassa näistä liikkeistä 1972".
Muutamaa sivua myöhempänä tukkukaupan rakennemuutosta käsiteltäessä kerrotaan vielä: "Yksityisten tukkuliikkeiden ja niiden asiakaskunnan yhteistoiminta käynnistyi Suomessa 1952, kun Saksassa alkunsa saanut ASO-yhteistyömalli tuotiin Suomeen. Kyse oli siis yhteistoimintamallista, ei liiketoiminnan tuomisesta Suomeen"... "ASO muuttui myöhemmin 1950-luvulla A&O-ryhmäksi, ja sen suomalainen jäsenkunta laajeni samassa yhteydessä. A&O-yhteistoiminnassa eivät olleet mukana kaikkein suurimmat tukkuliikkeet. Se oli keskisuurten liikkeiden yhteistoimintaa, johon osallistui enimmillään 16 tukkuliikettä"..." Vanhoja ryhmätunnuksia jäi T-tunnuksen rinnalle edelleenkin myymälöiden seiniin ja ikkunoihin. Ne poistuivat käytöstä vasta vuosikymmenen lopulla, joissakin liikkeissä vasta 1980-luvulla".
Melko niukalti siis ASOsta, mutta tosiaan, kyseessä on ollut aikansa kauppaketju. Lisää tietoa voisi ehkä löytyä Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkistosta.
http://www.elka.fi/sivu1.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi