Suomenleijona/Lasisepät

Suomenleijona/Lasisepät

Hei! Ostin kirpputorilta kirkas/sinisen lasikulhon. Tarrassa: Lasisepät Mäntsälä Handmade in Finland sekä punainen kynttilänliekki(?). Pohjassa kruunupäinen leijona, jolla kädessä miekka ja jalassa sapeli. Pään päällä kaksi täplää, alla yksi isompi. Leijonan ympärillä lehtiä(?) ympyrän muodossa, kaksi rinnakkain viisi paria kummallakin puolella. Osaatteko sanoa mistä voisi löytää tietoa astiasta sekä/tai Lasisepistä?

Hei! Ostin kirkas-sinisen lasikulhon kirpputorilta. Huomasin sen pohjassa olevan leijonan, jolla kruunu päässä, kädessä miekka, jaloissa sapeli. Ruusuja siinä ei ole, mutta leijonan yläpuolella kaksi täplää ja alapuolella yksi, ympärillä (ympyrän muodossa) lehtiä(?) 10 puolellaan (kaksi rinnakkain, viisi paria). Astiassa on tarra: Lasisepät Mäntsälä Handmade in Finland. Kysymykseni kuuluvat: Mikä astia voi olla kyseessä, mistä siitä voisi yrittää ottaa selvää? Mistä löytää tietoa Lasisepistä? Googlessa olen koittanut etsiä tietoa. Olisin kiitollinen mistä tahansa tiedosta/eteenpäin vievästä vinkistä.

Kuvat: 
Vastaus

Ilmeisesti sama kysyjä lähetti meille kaksi kysymystä samasta aiheesta. Kummassakin oli osin samoja, osin toisiaan täydentäviä yksityiskohtia joten vastaaja liitti ne yhteen.

Kovin paljon tietoa Mäntsälässä toimineesta Taidelasisepät Oy:n lasitehtaasta ei löydy. Se aloitti toimintansa 5.5.1978. Yrityksen perustivat Risto Pehkonen, Martti Pehkonen, Helmer Thynell, Mikko Rautakumpu ja Keijo Kortesalo. Tarkoituksena oli valmistaa lasituotteita lähes yksinomaan käsityönä. Tässä piti hyödyntää erityisesti Thynellin Nuutajärven, Mäntyharjun ja Humppilan lasitehtailla hankkimaa kokemusta. Myöhemmin tuotantoa kuitenkin koneellistettiin. Vuonna 1981 painettu lähdeteos mainitsee, että tuolloin enää puolet tuotteista syntyi käsityönä. Tehtaan yhteydessä toimi lasimyymälä ja kahvio. Työntekijöitä tässä vaiheessa oli kymmenen. Tuotantotilat olivat Mäntsälän keskustassa ja toiminta jatkui siellä 80-luvun lopulle. Sen jälkeen valmistus siirtyi ilmeisesti Laukaalle (Art lasi)?

Lasikulhostasi voisit kysyä vaikkapa Suomen lasimuseon tunnistuspalvelusta. Se on maksullinen palvelu, hinta on 10 €/esine. Museo sijaitsee Riihimäellä, mutta palvelu toimii myös kirjeitse tai sähköpostitse valokuvan perusteella. Hinta-arvioita esineille ei anneta. Tarkemmat tiedot löytyvät lasimuseon sivuilta.

 

 

                                                                                                                                         

Kommentit (0)

Vastauksesi