Suomen valtio määrää toisinaan jonkun "väliaikaisen" veron tai maksun.

Suomen valtio määrää toisinaan jonkun "väliaikaisen" veron tai maksun.

Suomen valtio määrää toisinaan jonkun "väliaikaisen" veron tai maksun. Onko koskaan yksikään väliaikainen vero tai maksu tosiaan ollut väliaikainen, yleensähän ne ovat jääneet ikiaikaisiksi.

Vastaus

Talouselämä-lehti kirjoitti maaliskuussa aiheesta otsikolla "Piti tulla väliaikainen vero – jäi pysyväksi". Jutussa tuotiin esiin uusi, hallituksen kehysriihessään hyväksymä ns. solidaarisuusvero, joka kohdistuu yli 100 000 euroa vuodessa ansaitseviin. Sen olisi tarkoitus olla väliaikainen. Näin oli alunperin myös vuonna 1958 voimaan astuneen autoveron laita. Erinäisten jatkojen jälkeen vero kuitenkin muotoutui pysyväksi 1960-luvun lopulla.

Ihmisten mieliin jäävät luultavasti helpommin ikävien, tilapäiseksi luvattujen verojen tai maksujen muuttuminen pitemmäksi rasitteeksi, kuin asianmukaisesti, määräajan toiminut ja poistettu vero. Verotus-lehden numeroissa 1/2012 ja 2/2012 professori Esko Linnakangas kirjoittaa verotuksen historiasta ja erityisesti niiden elinkaaresta. Artikkeleista löytyy joitakin esimerkkejä tilapäiseksi jääneistä veroista kuten telefoonivero ensimmäisen maailmansodan aikana, televero vuonna 1994 ja tilauslentovero 1993-1994. Toisinaan jokin vero voi kyllä palata elämään toisessa muodossa. Aikoinaan monet verot säädettiin vain muodollisesti väliaikaisiksi, koska lainsäätämisjärjestys oli silloin helpompi, mutta nykyisin
tällaista eroa ei ole.

Lähteet: Verotus 1/2012 ja 2/2012
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/03/24/piti-tulla-valiaikaine...

Kommentit (0)

Vastauksesi