Suomen televisiossa ei virityskuvaa olla nähty sitten helmikuun 2003 pl.

Suomen televisiossa ei virityskuvaa olla nähty sitten helmikuun 2003 pl.

Suomen televisiossa ei virityskuvaa olla nähty sitten helmikuun 2003 pl. YLE Extran eräänlaiset testikuvalähetykset vuonna 2007. Viimeisimpänä virityskuvan lähettämisen lopetti YLE TV 2. Miksi niin tapahtui kokonaan, miksei virityskuvaa ole voitu lähettää esim. yöllä? Milloin virityskuva nähtiin viimeisen kerran ykkösellä, kolmosella ja nelosella?

Vastaus

Virityskuva on kuvio, joka aikoinaan kehitettiin analogisten tv-vastaanottimien kuvan tasapainottamista, ja värien tai harmausasteikon säätämistä varten. Niin tavalliset tv:n katselijat kuin antenniasentajatkin käyttivät virityskuvaa avukseen parhaan kuvan etsinnässä. Nykyään suurin osa televisioista on kuitenkin digitaalisia, joissa signaalia ei tarvitse, eikä edes voi säätää. Toisin oli tv:n alkuaikoina, kuva oli mustavalkoinen, ja tv:n katselijan piti odottaa, että vastaanotin lämpenee, ennen kuin kuva edes näkyi. Tällöin tv:n säätöjä piti tarkistaa useinkin.

Selvitin viimeistä virityskuvan esitysajankohtaa Yleisradiolta, MTV3:lta ja Neloselta, mutta sain valitettavasti vain Ylen virityskuva-asiantuntijan kiinni. Jätin soittopyynnönkin, eli jos muiden kanavien virityskuvamiehistä vielä kuuluu, niin lisään tiedot tänne. Hetken jopa epäilin, että virityskuva-veteraaneilla on salainen tapaaminen, mutta ilmeisesti miehet olivat vain kiireisiä…

Yleltä kysymyksiini vastasi teknologiapäällikkö Olli Sipilä. Hän kertoi, että Ylellä testikuvaa näytettiin yleisölle viimeistä kertaa 1. syyskuuta 2007., samana päivänä kun oli viimeinen analoginen tv-lähetys. Analogisten tv-lähetysten päätyttyä koettiin, että tv:n katselijoille ei ole enää tarvetta näyttää virityskuvaa. Sipilä kuitenkin paljasti, ettei virityskuvaa ole kuitenkaan kokonaan kuopattu, vaan sitä käytetään edelleen esimerkiksi kansainvälisessä liikenteessä yhteyksien tarkistamiseksi. Jopa katsojat saattavat joskus harvoin nähdä vilauksen virityskuvasta: Kuulemma vikatilanteessa sitä saatetaan käyttää Hetkinen-kuvan sijaan.

Ilmeisesti virityskuva herättää edelleen voimakkaita tunteita ihmisissä, sillä löysin Facebookistakin oman, virityskuvalle omistetun yhteisön, jossa toivottiin kovasti kuvan paluuta televisioon. Myös Ylellä uskotaan virityskuvan taikaan, sillä Yle-shopissa myydään virityskuvalla varustettuja tyynyliinoja ja sateenvarjoja. Taika voi olla kuitenkin haihtumassa, sillä jos viimeiset virityskuvalähetykset olivat vuonna 2007, nyt joukossamme elää jo yli kolmevuotiaita lapsia, ketkä eivät koskaan ole nähneet virityskuvaa!

Lähteet:
http://yle.fi/tekniikka/?ID=209&group=103
Yleisradion teknologiapäällikkö Olli Sipilä
http://yleshop.yle.fi/PublishedService?pageID=20&file=page&
http://www.facebook.com/pages/Virityskuva/59554776659

Kommentit (0)

Vastauksesi