Suomen suurimmat järvet?

Suomen suurimmat järvet?

Yritän etsiä luotettavaa tietoa maamme sadasta suurimmasta järvestä. Valtiollista (esim. tilastokeskus) ja ajankohtaista lähdettä en onnistunut löytämään ja Wikipedia sekä Järviwiki ovat ristiriidassa keskenään. Mistä löytyisi luotettava lähde? Kiitos. https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_sadasta_suurimmasta_järvestä
https://www.jarviwiki.fi/w/index.php?title=Toiminnot:Kysy&offset=0&limit...ärvi%5D%5D&p=format%3Dbroadtable%2Fclass%3Dsortable-20wikitable-20smwtable-20nomargin&po=%3FPinta-ala%0A&sort=Pinta-ala&order=desc

Vastaus
02.11.201923:01
4364
22

Järviwikin listausta en saanut toimimaan, mutta Wikipedian listan yhteydessä on ainakin mainittu joitakin asioita, miksi lajitteluperuste ei ole yksikäsitteinen: 

Luettelossa on mukana tekojärviä (Lokka ja Porttipahta). Padottuja merenlahtia kuten Luodonjärveä ja Uudenkaupungin makeavesiallasta ei ole otettu luetteloon.

Tähdellä merkityt ovat Saimaan (Iso-Saimaan) selkiä, jotka ovat salmiyhteydessä keskenään ja joiden pinnat ovat lähes samalla korkeudella. Tämän vuoksi niitä toisinaan pidetään yhtenä ainoana suurjärvenä, mutta salmien kapeuden vuoksi muun muassa ympäristöministeriö on laskenut ne omiksi järvikseen.

Samaan tapaan voitaisiin myös esimerkiksi seuraavat vedenpinnaltaan samalla korkeudella olevat monialtaiset vesialueet lukea yhdeksi suurjärveksi:

  • Iso-Kalla (Kallavesi, Suvasvesi, Juurusvesi, Riistavesi ja Muuruvesi), pinta-ala 898 neliökilometriä
  • Kitkajärvi (Yli-Kitka ja Ala-Kitka) ja Posiojärvi
  • Längelmävesi, Koljonselkä ja Roine – Mallasvesi
  • Iisvesi, Niinivesi, Rasvanki ja Virmasvesi.
  • Iso-Kulovesi (Kulovesi, Rautavesi), pinta-ala 66,7 neliökilometriä

 

Kommentit (0)

Vastauksesi