Suomen soltut VS muu maailma

Suomen soltut VS muu maailma

Tiedän, että television, ja eritoten tosi-tv:n näyttämään kuvaan täytyy suhtautua varauksella, mutta kun nyt useammassa erimaalaisessa ja tuottajan dokumentissä olen saman havainnon tehnyt, niin.. Eli viimeisimmässä sarjassa seurattiin Britannian "parhaimpien ja kovimpien" , kuninkaallisten erikoisjoukkojen kommandojen koulutusta. Aiemmin vastaavanlainen sarja kertoi muistaakseni USA:n "kovimmista Navy SEAL" miehistä jne.. No, eihän sarjassa tietenkään kaikkia kovia koetuksia kai näytetty - miksi ei kysyn vaan - mutta kyllä näin Suomen harmaan käyneenä ja mm. taistelusukeltajista kertovan dokumentin nähneenä mietityttää vaan kuinka Kovia nämä ulkomaan sissit oikeastaan ovatkaan, verrattuna vaikkapa suomalaisiin verrokkeihinsa? Kaverit olivat aivan puhki 10 kilometrin marssin jälkeen. Tärkeintä koulutuksessa näytti olevan köydän päällä liikkuminen tai sitä ylös kapuaminen. Kun hieman tihutti vettä, oltiin jo aivan paniikissa. Tuntuu vain, että jok ikisen suomalaisen perus-varusmiehen 20 kilometrin normaali hiihtomarssi pudottaisi 80% näistä muiden maiden Erikois-kommondoista?! :)

2 vastausta

Tv-sarjassa, vaikka kysymyksessä olisi tosi-tv, tapahtumat noudattavat käsikirjoitusta, joten näkemäsi kohtaukset lienevät liioiteltuja. Armeijan kuntotestauksista löydät lisää alla näkyvistä linkeistä.

Muutama vuosi sitten uutisoitiin, että Puolustusvoimat kiristää kuntovaatimuksiaan, koska nuoret palvelukseen astuvat ikäluokat ovat entistä huonommassa kunnossa. Armeija haluaa, että sotilaiden kunto vastaa paremmin tehtävien nykyisiä vaatimuksia.

Etenkin kestävyyskunto on nykyään huonompi, mutta lihaskunnon osalta tilanne on hieman parempi eikä lihaskunnon osalta tilastoissa näy suurta heilahdusta huonompaan suuntaan.

Armeijan liikuntapäällikön mukaan 2400-2500 metriä on tänä päivänä kova tulos Cooperin testissä. Kovakuntoisimmat miehet juoksevat kuitenkin yli 3000 metriä.

Epäilet ulkomaisten sotilaiden kuntoa, mutta itse asiassa muualla (esim. Iso-Britannia, Yhdysvallat)  kuntovaatimukset ovat  rankemmat kuin Suomessa. Punnerrus- ja vatsalihastesteissä lasketaan suoritus kahden minuutin ajalta (Suomessa minuutti) ja vaatimuksena on kahden mailin juoksu (n. 3.1 km).

Britannian armeijassa testataan vuosittain kestävyys- ja lihaskuntoa. Testiä kutsutaan CFT-testiksi, johon kuuluu marssi aseistettuna täydessä varustuksessa maastossa ja teillä. Painoa varustuksella on 15-25 kg riippuen sotilaan yksiköstä ja tehtävästä. Kaikkien tulee kuitenkin selvitä 8 mailin matkasta alle kahdessa tunnissa.

Linkistä näet Navy Seals -joukon kuntovaatimuksia. 500 jaardin uinti tulee suorittaa vähintään ajassa 12:30 "minimum standard" (vrt. kilpailukykyinen suoritus "competetive standard" 8 minuuttia), 50 punnerrusta  (80-100), istumaannousu 50 (80-100), 10 leuanvetoa (15-20), 1.5 mailin juoksu ajalla 10.30 (9-10 min.).

Epäilet myös, että suomalaisen varusmiehen hiihtomarssi saisi erikoisjoukkojen sotilaat "putoamaan", mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa hiihtämistä ja sodankäyntiä talvisissa olosuhteissa harjoitellaan kolmessa sikäläisten Merivoimien koulutuskeskuksessa, jotka sijaitsevat Pohjois-Kaliforniassa, Vermontissa ja Alaskassa. Ison-Britannian joukot harjoittelevat Norjassa.

Olettaisin siis, että hiihtomarssi on tuttua muidenkin maiden sotilaille. Listauksen maista näet Wikipedian linkistä.

 

 

 

Kommentit (0)
15.11.201720:44
10209
19

Voisi kuvitella, että osaa ulkomaisesta oikeasta koulutuksesta ei näytetä tv:ssä, koska mukana saattaa olla jokin kikka tai laite, jota ei haluta paljastaa toisten maiden taistelijoille - tai ei haluta näyttää, millaista koulutus todella on, koska siinä saattaa olla piirteitä, jotka  huolestuneiden vanhempien näkeminä johtaisivat valituksiin tai jopa syytetoimiin. 

Mitä tulee amerikkalaisten sotilaiden talvikoulutukseen, sen juuret saattavat olla Suomesta kotoisin. Muuttivathan ns. Marttisen miehet asekätkentäjutun jälkeen USA:an ja palvelivat siellä paikallisissa asevoimissa vuosikausia opettaen mm. sissi- ja talvisodankäyntiä, jonka väitetään olleen suunnilleen retuperällä ennen Olavi Alakulppia ja Lauri Törniä.

Kiitos kirjaston vastaajalle mielenkiintoisesta Wiki-linkistä. Selatessani jokin aika sitten Etelä-Amerikan sotilasmusiikkitietoja vilahti näkyviin jokin sivusto, missä puhuttiin sikäläisestä vuoristosodankäyntiharjoittelusta, valitettavasti sivu meni hukkaan enkä löytänyt sitä enää... 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi