Suomen sisällissota alkoi punaisten puolella nostamalla punainen lyhty...

Suomen sisällissota alkoi punaisten puolella nostamalla punainen lyhty...

Suomen sisällissota alkoi punaisten puolella nostamalla punainen lyhty Helsingin työväentalon torniin kapinan alkamisen merkiksi illalla 26. tammikuuta 1918. Millainen tuo lyhty on ollut ja onko se edelleen jossakin olemassa, kuten juuri Helsingin työväentalossa eli Paasitornissa?

4 vastausta

Helsingin työväentalon torniin vietiin lauantain 26.1. ja sunnuntain 27.1.1918 välisenä yönä lyhty, merkiksi siitä, että punakaarti oli ottanut vallan Helsingissä ja että työväen vallankumous oli alkanut. Joidenkin lähteiden mukaan lyhty syttyi vasta seuraavana iltana. Lyhty paloi tornin huipulla vielä seuraavina öinä. Tietoa siitä, kuinka pitkään se paloi, ei ole säilynyt. Lyhdystä ei ole myöskään kuvaa eikä aikalaiskuvausta. Helsingin työväentalon historian kirjoittanut työväenliikkeen tutkija Tero Tuomisto arvelee, että "lyhty on voinut olla jokin myrskylyhty tai laivalyhty, ilmeisesti lasit punaiseksi maalatut, ehkä hyvinkin järeä, sillä se näkyi kauas, neljälle taholle. Sydän on ilmeisesti palanut öljyvn voimalla, tuskin on ollut kynttilää.". Työväentalon tornin yläosa syttyi tuleen 13.4.1918, kun saksalaiset joukot pommittivat Helsinkiä. Lyhty lienee tuhoutunut tornin mukana, ainakaan siitä ei ole mitään merkintöjä jälkeenpäin. Palon jälkeen viranomaiset takavairoivat talon. Aluksi sitä hallitsivat saksalaiset, sitten Suomen valkoiset. Molemmat joukot takavarikoivat talon jäljelle jäänyttä irtaimistoa omiin tarkoituksiinsa. Jos lyhty jostain syystä selvisi tulipalosta, se varmaankin hävisi tässä vaiheessa. Mitään tietoa sen liikkeistä ei ole. Lähteitä: Tuomisto, Tero : Helsingin työväentalon vuosisata. Helsinki, 1994 Kuva Helsingin työväentalon palavasta tornista: http://www.yksityisetkeskusarkistot.fi/kark/haku/photo.php?photo_id=2215...

Kommentit (0)
07.02.201819:30
279
103

PUNAINEN LYHTY ON EDELLEEN OLEMASSA

Punaisten kapinan merkiksi Helsingin työväentalon torniin 26. tammikuuta 1918 nostama lyhty on tallella Lenin-museossa Tampereen työväentalolla, kuten Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi on kirjoittanut 26. tammikuuta 2018.

Kommentit (0)
07.02.201820:29
23600
79

On mahdollista, että Demokraatin päätoimittajan esittämä tieto todella pitää paikkansa ja että Lenin-museoon on siis päätynyt alkuperäinen lyhty.

Muutamia kysymyksiä uutinen kuitenkin herättää: Miten on mahdollista, että tuo sinänsä vähäarvoinen esine olisi selvinnyt siitä hävityksestä, jonka saksalaisen Itämeren-divisioonan sokeritehtaan tontilta suuntaama tykkituli 12. - 13. huhtikuuta 1918 Helsingin työväentalossa  sai aikaan? Kuka sen olisi keksinyt ja voinut ottaa talteen yleisessä sekasorrossa viimeistenkin punaisten ryhmien antautuessa Siltasaaressa?

Ja vielä: Miksei Helsingin työväentalon historiaan 1990-luvulla tarkoin perehtynyt Tero Tuomisto tuolloin tiennyt asiasta mitään? Lisäksi luulisi, että noin kuuluisaa esinettä olisi säilyneenä käytetty sadan vuoden aikana lukuisia kertoja esim. historiateosten kuvituksena.

Tässä vaiheessa jäisin vielä epäilevälle kannalle, mitä Lenin-museon lyhdyn aitouteen tulee. Pikemminkin luulisi, että kyseessä olisi jonkinlainen museokäyttöön nykyaikana valmistettu replika, jonka tehtävänä olisi havainnollistaa Helsingin punaisten liikekannallepanon alkamista.

Mutta ehkäpä jostain ilmaantuu pitäviä todisteita, jotka kiistattomasti vakuuttavat viimeisetkin epäilijät.

 

PS  Lyhdyn tarkka sytyttämisaika oli historioitsija Jussi T. Lappalaisen mukaan (Punakaartin sota I, 1981) lauantai-ilta 26.1.1918.

 

Kommentit (0)
05.09.201811:22
23600
64

Tampereella sijaitsevan Lenin-museon kokoelmista vastaavan erikoistutkijan mukaan museossa näytteillä oleva punainen lyhty ei missään tapauksessa ole se lyhty, joka  lauantai-iltana 26. tammikuuta 1918 nostettiin Helsingin työväentalon torniin punakaartin liikekannallepanon alkamisen merkiksi. Tutkijan mukaan on jokseenkin mahdotonta, että alkuperäinen lyhty olisi missään edes säilynyt. Museossa nyt näytteillä oleva lyhty on lainassa Turun Forum marinum -merimuseokeskuksesta. Se ei ole edes mikään vuoden 1918 lyhdyn replikaksi tarkoitettu, vaan se on vain näyttelyssä havainnollistamistarkoituksessa esille pantu punainen lyhty. - Tämä kaikki oli kyllä odotettavissakin, jos vähääkään tuntee vuoden 1918 historiaa.

Mikäli Demokraatin päätoimittaja siis on kirjoittanut lyhtytarinansa tosissaan, se perustuu pahaan väärinymmärrykseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi