Suomen presidentin pitää olla syntyperäinen suomen kansalainen.

Suomen presidentin pitää olla syntyperäinen suomen kansalainen.

Suomen presidentin pitää olla syntyperäinen suomen kansalainen. Eikö siis pariviikkoisena vauvana senegalista adoptoidusta lapsesta voi tulla presidentti? Koko ikänsähän hän on suomessa asunut, ja kasvanut aivan suomalaiseksi. Enemmän suomalainen tällainen ihminen mielestäni olisi kuin esim kahden senegalilaisen maahanmuuttajan lapsi, joka on syntynyt suomeen. Tai siis ei ehkä enemmän suomalainen, mutta kasvanut enemmän suomalaiseen kulttuuriin. Eli eihän järjestelyssä ole järjen hiventäkään. Vai miten on?

Vastaus

Samaa ovat kysyneet muutkin presidentivaalien alla. Tässä Vantaan Sanomien juttu Sotungin lukiossa pidetystä väittelytilaisuudesta: Miksi presidentti ei voi olla ulkomaalainen? http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/79709-miksi-presidentti-ei-voi-ol...

Myös Husein Muhammed (vihr.) kirjoittaa asiasta Uuden Suomen puheenvuorossa http://huseinmuhammed.puheenvuoro.uusisuomi.fi/107879-kuka-tahansa-presi... .

Vastaavaa keskustelua on käyty esimerkiksi Yhdysvalloissa presidentti Obaman kansalaisuudesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Ep%C3%A4ilyt_Barack_Obaman_kansalaisuudesta .

Suomen tasavallan presidentin asemasta on säädetty perustuslain 5. luvussa. lakitekstissä sanotaan yksiselitteisesti, että "tasavallan presidentti valitaan välittömällä vaalilla syntyperäisistä Suomen kansalaisista kuuden vuoden toimikaudeksi."

Mitään muita presidenttiehdokkaiden syntyperää koskevia täsmennyksiä lakiteksti ei tunne. Kenties asiaa tarkasteltaisiin uudestaan, jos lainkohdan muuttamiseen nähtäisiin tarvetta - tai jos presidenttiehdokkaaksi aikoisi kuvaamasi kaltainen ehdokas.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Kommentit (0)

Vastauksesi