suomalaisten alkuperä

suomalaisten alkuperä

Miksi kielitieteilijät pitävät itsepintaisesti kiinni uskomuksesta että suomalaiset ovat tulleet Uralilta, kun taas geenien perusteella olemme länsieuroopasta. Esimerkiksi omaan haploryhmääni kuuluu n.35% suomalaisista ja isäketju kulkee pohjois-norjan kautta etelä-ranskaan jos mennään rauta-aikaan asti. Erehdynkö pahasti jos väitän, että suomalaiset ovat vain omaksuneet suomalais-urgrilaisen kielen? Kielenhän voi aina vaihtaa, mutta geenejä ei. Onhan täällä esimerkiksi myöskin ruotsinkielisiä varakkaita teollisuussukuja, jotka alun perin ovat tulleet esim. Saksasta tai mistä lie ja omaksuneet sitten täällä Ruotsin kielen.

4 vastausta

Kyse on suomensukuisten kielten historiasta, ei rodusta. Jos kielelliset esi-isämme ovat tulleet tänne itäisen Keski-Euroopan ja Baltian kautta, Ruotsi ja Venäjä ovat täällä hallinnoineet ja etnisiä vähemmistöjäkin on, niin ei ole ihme, jos suomalais-ugrilaisessa kieliyhteisössä on monenlaisia geneettisiä aineksia.

Kommentit (0)
15.04.201516:15
79633
45

Vaikka 35% suomalaisten miesten esi-isistä on tullutkin lännestä, niin 65% on tullut idästä. Ehkäpä vähemmistö on omaksunut enemmistön kielen?

Kommentit (0)
15.04.201518:07
18640
26

Modernit kielitieteilijät nimenomaan kertovat että kieli vaihtuu hyvin usein ja nopeasti, geeneihin verrattuna. Suomen kieli on hyvin nuori kieli, kun ei ole ehtonyt jakautua vasta kuin murteisiin. Saamelaiskielet ovat sentään jo jakautuneet erillisiksi kieliksi. Tosin kielitieteilijät voisivat samalla vaihtaa nimityksiä. Perheessäkin lapset nimetään vanhempien mukaan. Miksi siis "Itämerensuomalaiset kielet" on nimetty perheen kuopuksen mukaan? Kansa on mennyt samaan halpaan, kun puhutaan suomensukuisista kansoista vaikka kyse on suomen sukuisia kieliä puhuvista kansoista. Vain jotkut lähimmät ovat jotenkin geneettisesti sukua meille. Unkarilaiset puolestaan ovat turkkilaisia enemmän kuin mitään muuta sukua; ovat seurustelleet naapureiden kanssa jo niin pitkään.

Vanhakantaistakin nimittelyä tosiaan löytyy. Laoitoin tähän linkin sivulle jolla täysin sekoitetaan kansat ja kielet ikään kuin kielisukulaisuus ja geneettinen sukulaisuus olisivat samoja. Ikävä kyllä en nyt yhtäkkiä löydä linkkiä sivulle jolla tästä kerrotaan nykytieteen termein, mutta muistan nähneeni sen jonkun aikuislukion sivustolla. Toivottavasti joku löytää sen.

Kommentit (0)
16.04.201512:54
79633
17

Tuosta linkistä testaamaan :)

Kommentit (0)

Vastauksesi