Suomalaisista kunnista ja kaupungeista - ainakin joistain niistä - on joskus...

Suomalaisista kunnista ja kaupungeista - ainakin joistain niistä - on joskus...

Suomalaisista kunnista ja kaupungeista - ainakin joistain niistä - on joskus käytetty kolmikirjaimisia lyhenteitä, etenkin postilähetyksiin postitoimipaikkaa merkittäessä. Esimerkiksi HKI = Helsinki, TKU = Turku, VSA = Vaasa, SJK = Seinäjoki, JVI = Jalasjärvi.

Enää tämä ei ilmeisesti ole suositeltavaa, mutta onko missään - esimerkiksi jossain muinaisessa Postin julkaisussa - "virallista" luetteloa näistä? Onko kaikille Suomen kunnille jossain vaiheessa ollut määriteltynä tällainen lyhenne? Ylläpitääkö kukaan tai mikään taho tällaista lyhennekoodiluetteloa enää? Kuka alun perin lyhenteet otti käyttöön, postilaitosko?

Joskus voisi (esimerkiksi tietojärjestelmissä) olla lyhyyden vuoksi kätevää, jos kunnan nimen voisi syöttää pikavalintana näppäimistöltä tämänkaltaisella lyhyellä koodilla. Mutta tietenkään se ei silloin ole kovin kätevää, jos ei missään ole virallista tahoa, joka yhtenäistä koodiluetteloa ja määrittelyjä ylläpitäisi.

4 vastausta

Tähän kysymykseen saimme asiantuntevaa apua Postimuseon informaatikolta. Hän kertoi, että nimien lyhentäminen liittyy koneelliseen lajitteluun ja postinumeron käyttöönottoon. ”Koneet osasivat tuolloin lukea numerosarjoja ja osoitelappujen koon takia paikkakunnan nimen osuus jäi niin lyhyeksi, että lähes kaikista toimipaikoista oli käytettävä lyhennettyjä nimiä lajittelukeskusten välisessä massojen käsittelyssä. Näitä ei ole kai koskaan suositeltu käytettäväksi yksityisessä kirjeenvaihdossa. Nykyiset lajittelukoneet lukevat lähes mitä tahansa käsialaa, eikä nimilyhenteitä suositella.”

Lyhenteitä koskevaa suoraa ohjetta tai määräystä ei museon informaatikkokaan löytänyt. Jonkin verran aiheesta on postin julkaisemassa monisteessa "Perustietoutta postinumerosta" vuodelta 1972.

Kommentit (0)
14.11.201501:08
2560
157

Ainakin Jyväskylään on juurtunut lyhenne JKL jota kaupunki pitää itse yllä mm virallisena lyhenteenä ja nettiosoitteessa mutta saman lyhenteen voi laittaa myös kaupungissa virallisiin papereihin esim kelalla tai sairaalassa. Jyväskylän lyhenteen hauska erikoispiirre myös on että se löytyy qwerty-näppäimistöstä käevästi.

Kommentit (0)
20.10.201410:47
35837
119

Myös VR:lla on ollut ja on edelleen kaikkia asemia, jopa niiden eri osia merkitsevät numerokoodit ja kirjainlyhenteet. Nykyään niitä käytettäneen enimmäkseen organisaation sisäisesti. Aiemmin asemien kirjainlyhenteet lisättiin käsin kirjoitetttaviin matkalippuihin, esim. litteroihin, jotta sekä asiakas että konduktöörit tiesivät, millä asemaväleillä lippu kelpasi.

Tämä tarkoittaa sitä, että lähtöpaikaksi merkittiin Helsinki ja tuloasemaksi vaikkapa Mikkeli, mutta niiden lisäksi lipun reunaan omaan ruudukkoonsa kirjoitettiin välillä olevien tiettyjen asemien, ei-risteyssellaisten lyhenteet. Tämä siksi, että lipun kelvollisuus olisi vain suorinta tietä = tässä Kouvolan kautta Mikkeliin. Siten estettiin mahdollisuus ,että matkustaja olisi voinut reissata samaan hintaan vaikkapa Turun tai Tampereen kautta. Ai että kukako tahtoisi matkustaa Helsingistä Mikkeliin Turun kautta? Monet, aikaisemmat liput sallivat matkalla yhden poikkeamisen, mikä ei ole enää mahdollista.

Kommentit (0)
20.10.201414:59
26813
109

kirjoitan itse aina osoitteet käsin, joskus vähän kiireessäkin. ja aina käytän lyhennettä, jos semmoisen tiedän: LPR, JKL, ROI, MLI, HML, jopa TKU. ja aina, aina on perille löytänyt.

Kommentit (0)

Vastauksesi