Suomalaiset SS-miehet ja tatuointi?

Suomalaiset SS-miehet ja tatuointi?

Täytyikö myös suomalaisten SS-miesten ottaa veriryhmätatuointi?

3 vastausta

Talvisodan jälkeen, vuonna 1940, Suomen ja Saksan välinen yhteistoiminta laajentui ja Suomi salli esimerkiksi saksalaisten joukkojen kuljetukset suomen kautta Norjaan. Saksa esitetti myös ajatuksen suomalaisen vapaaehtoispataljoonan värväämisestä Saksan armeijan riveihin. Neuvotteluiden seurauksena vapaaehtoisten värväys alkoi alkukeväällä 1941. Koska Suomi oli välirauhan aikana puolueeton, oli värväys suoritettava salassa. Eri puolilla Suomea toimi maakunnallisia päävärväreitä,  jotka etsivät sopivia vapaaehtoisia. Värvätyt seulottiin hyvin tarkkaan, tavoitteena oli hyvä, mutta epäpoliittinen joukko. Värväys saatiin päätökseen toukokuun alkupuolella ja 1197 vapaaehtoista kuljetettiin laivoilla Saksaan viidessä erässä toukokuun ja kesäkuun 1941 aikana.

Mitä tulee tatuointeihin, niitä oli periaatteessa kaikilla SS-joukoissa, etenkin joukoissa peruskoulutuksensa saaneilla. Sodan myöhemmissä vaiheissa joukkoihin liittyneillä, kuten suomalaisilla, tatuointia ei ollenkaan välttämättä ollut. Osalla oli, mutta on epäselvää kuinka suurella osalla. 

 

Kommentit (0)
24.01.201821:08
24949
67

Tämä ei koske tatuointeja, mutta kun vastauksessa mainittiin "epäpoliittinen joukko", niin tuo professori Mauno Jokipiin kirjoissaan korostama epäpoliittisuus ei uusimpien, André Swanströmin tutkimusten mukaan pidä alkuunkaan paikkansa. (Tulos ei perustu mihinkään arveluun tai mielipiteeseen vaan lähdeaineiston rehelliseen analyysiin.)

http://www.skhs.fi/suomalaiset-ss-miehet-politiikka-ja-uskonto/

 

Kommentit (0)
06.12.201910:09
27571
16

Koska kysymys koskee suomalaisten SS-vapaaehtoisten veriryhmätatuointia, myös tämä vastaus käsittelee kyseistä aihetta. Saksan Waffen-SS-joukkoihin liittyneille suomalaisillekin tehtiin veriryhmätatuointi vasempaan hauislihakseen. Yksi suomalaisista vapaaehtoisista oli talvisodan veteraani ja reservinupseeri Lauri Törni. Hänen veriryhmätatuointinsa oli A. Törnin palvelus Waffen-SS:n riveissä jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän ja eräät suomalaiset upseerit palasivat Suomeen 30. heinäkuuta 1941. Nämä suomalaiset upseerit eivät olleet saaneet johtajatehtäviä, minkä lisäksi Törnin saksan kielen taito oli puutteellinen. Törni siirtyi Saksaan jatkosodan jälkeen, tammikuussa 1945, jolloin hän ryhtyi toimimaan saksalaisten palveluksessa. Siksi Törni sai maanpetostuomion Suomessa. Hän poistui Suomesta saatuaan tasavallan presidentin armahduksen. Törni siirtyi Ruotsin ja Venezuelan kautta Yhdysvaltoihin. Hän värväytyi Yhdysvaltain asevoimien palvelukseen 1950-luvun alussa, jolloin hän käytti nimeä Larry A. Thorne. Törni eli Thorne poisti puukolla veriryhmätatuointinsa varmuuden vuoksi. 

 

Henkilömappi A: 4426. Törni, Lauri Allan. Henkilömapit. Valtiollisen poliisin I arkisto. Kansallisarkisto (digitaaliarkisto).

Kari Kallonen, Mannerheim-ristin ritari ja USA:n vihreiden barettien sankari. Readme.fi, Helsinki 2019, sivut 67 - 73 ja 310 - 312.

Suomalaisten Waffen-SS-vapaaehtoisten matrikkeli 1941 - 1943. Veljesapu-Perinneyhdistys ry 2013, sivu 239.

Kommentit (0)

Vastauksesi