Suomalaiset käyttävät yleisesti Josef Stalinista nimitystä "Isä...

Suomalaiset käyttävät yleisesti Josef Stalinista nimitystä "Isä...

Suomalaiset käyttävät yleisesti Josef Stalinista nimitystä "Isä Aurinkoinen". Kyselin asiaa venäläisiltä (myös ukrainalaisilta) ystäviltäni eivätkä he tunteneet nimitystä. Netissä sen on väitetty olevan suomalaista alkuperää, mutta kukaan ei ole tietoinen tarkkaan ottaen, mistä se on lähtöisin. Eräs suomalainen opettajatuttavani tiesi kertoa, että jo 70-luvulla Moskovassa tunnettiin termi ja sitä käytettiin ironisessa sävyssä (tarkkaan suljetuissa piireissä). Ilmeisesti "yläluokka" käytti sitä ihan vakavasti otettavana terminä (propaganda). Eli mistä tämä sanonta on peräisin?

Vastaus

"Isä aurinkoisen" alkuperä on epäselvä. Näyttää kuitenkin kovasti siltä, että kyseessä on Suomessa keksitty ja vain täällä käytetty nimitys.

Osoitteesta: http://www.helsinki.fi/agora/vara/mielipide/stalin_ei_ollut_isa_aurinkoi...
löytyy Johan Bäckmanin mielipidekirjoitus, jossa hän arvelee kyseessä olevan suomalaisten keksimä nimitys. Hän suositteleekin luopumaan nimen käytöstä. Venäjän hallitsijoista "auringoksi" on kutsuttu vain Vladimir Pyhää, josta venäläinen kansanrunous on käyttänyt nimitystä "Vladimir punainen aurinko".

Bäckmanille vastaa Ilia Kuryakin, joka muistuttaa, että Stalin loi 1940-luvulla oman kirjallisen koulukuntansa, jonka tehtävänä oli ylistää ”Johtajaa ja opettajaa”, ”tieteen ja tekniikan jättiläistä”. Näiden lempinimien joukossa oli mm. Dovzenkon hieman omituinen neronleimaus ”Planeettamme Aurinko”. http://www.helsinki.fi/agora/vara/mielipide/stalin_ei_ollut_isa_aurinkoi...

Sama tarina kerrotaan myös Edvard Radzinskin kirjassa: ”Stalin”, WSOY, 2002. ISBN 951-0-25889-X. Muuten Radzinski käyttää kirjassaan Stalinista nimitystä ”Isäntä”.

Kysyimme asiaa myös tiimimme tuttavalta, joka Neuvostoliitossa pitkään asuneena tuntee maata ja sen historiaa hyvin. Hänkään ei tiennyt termin alkuperää, mutta välitti kysymyksen edelleen Eila Lahti-Argutinalle ja Veikko Huuskalle.

Eila Lahti-Argutina toimi kymmeniä vuosia toimittajana Neuvosto-Karjala-lehdessä ja on julkaissut tutkimuksia Stalinin vainojen suomalaisuhreista. (”Olimme joukko vieras vaan”, v. 2001 ja Jukka Rislakin kanssa ”Meillä ei kotia täällä” v. 1997) Lahti-Argutina on pitkään ihmetellyt ”Isä aurinkoista” ja on nyt Suomessa asuessaan yrittänyt tutkiakin asiaa, mutta tuloksetta. Venäjän kielestä ei hänen mukaansa löydy vastaavaa ilmaisua.

Sotahistoriaa tutkiva Veikko Huuska muistelee lukeneensa ”Isä aurinkoisesta” ensimmäisen kerran jo 1950-luvun lopulla suomalaisesta kirjallisuudesta. Hän arvelee, että nimen olisi saattanut keksiä Arvo Poika Tuominen.

Kommentit (0)

Vastauksesi