Suojaako virran katkaisu kytkimellisestä jatkojohdosta laitteita myös ukkoselta...

Suojaako virran katkaisu kytkimellisestä jatkojohdosta laitteita myös ukkoselta...

Suojaako virran katkaisu kytkimellisestä jatkojohdosta laitteita myös ukkoselta vai pitäisikö ukonilman aikaan jatkojohto irrottaa lisäksi pistorasiasta? Eli löytääkö salama perille televisioon yms. sähkölaitteisiin silloinkin jos virrantulo jatkojohtoon on kytkimestä jo katkaistu?

Vastaus

Ukkosen aiheuttama ylijännite rikkoo joka vuosi Suomessa tuhansia kodin sähkölaitteita. Suurimmassa vaarassa ovat kotitietokoneet, televisiot ja digiboksit. Ukkosilmalla sähköverkkoihin tunkeutuvat ylijännitepiikit ovat joskus salakavalia. Useinmiten ylijännite tulee sisään antenniyhteyden kautta tai puhelinlinjoja pitkin, joita talon ukkosenjohdinkaan ei suojaa ja joskus jännitepiikki voi tulla niin kaukaa, ettei talon asukas ole edes huomannut ukonilmaa.

Laitteita voidaan suojata liittymän ylijännitesuojilla. Tietokoneen tapaista yksittäistä laitetta varten voidaan myös käyttää pistorasiaan asennettavaa ylijännitesuojaa. Mikäli ylijännitesuojia ei ole, kannattaa sähkölaitteiden ja puhelimen pistokkeet vetää kokonaan irti pistorasiasta ukkosen ajaksi. Myös televisio ja radio on hyvä irrottaa kaiken varalta antenneista. Näin ei jää jossitteluille mitään varaa edes uudehkoissa kerrostaloissa, joissa ukkosensuojaus on yleensä parempi kuin rivi/omakotitaloissa. Summa summarum, salama, varsinkin voimakas sellainen, kyllä löytää perille televisioon yms. sähkölaitteisiin silloinkin kun virrantulo jatkojohtoon on kytkimestä katkaistu.

Lähteet:
http://www.tampereensahkolaitos.fi/internet/Yksityisasiakas/S%C3%A4hk%C3...
http://www.turunsanomat.fi/talous/liite/?
ts=1,3:1018:0:0,4:18:75:1:0,104:18:466992,1:0:0:0:0:0:
Insinööri.

Kommentit (0)

Vastauksesi