Sumuvalot

Sumuvalot

Yksi näkyvimmistä rikkeista henkilöautoilijoilla on sumuvalojen käyttö lisävaloina muulloinkin, kuin sumun tai rankan vesi- tai lumisateen aikana, jopa katuvalaistuksen kohdalla. Tällainen yleisesti "hyväksytty" käytäntö saa aikaan liikenteessä jonkinlaisen hälläväli-meiningin. Sakottaako poliisi ollenkaan tällaisia lain rikkojia, jos ko. autoilijalla muuta rikettä ei esiinny?

Vastaus

Laki sallii sumuvalojen käytön vain sumussa, rankkasateessa tai lumisateessa: "Etusumuvaloja ja takasumuvaloja saa käyttää vain sumun tai rankan vesi- tai lumisateen aikana. Etusumuvaloja saa tällöin käyttää lähivalojen asemesta, jos etuvalot ovat samanaikaisesti kytketyt. Takasumuvaloa saa käyttää myös milloin ajoviiman tiestä nostama lumi, pöly tai loka oleellisesti rajoittaa ajoneuvon näkymistä taaksepäin."

Uutisoinnin ja verkkokeskustelujen perusteella sumuvalojen tarpeetonta käyttöä harrastetaan jonkin verran. Syitä voi olla monia: ei tunneta lain mukaista ohjeistusta, ei hallita oman auton tekniikkaa ja valokytkimiä tai sumuvaloja käytetään "tyylikkyyden" vuoksi. Ylen verkkoartikkelin mukaan, jos sumuvalot palavat hyvällä säällä, seurauksena kuskille tästä on joko huomautus tai 100 euron rikesakko. Sakkoja niiden turhasta käyttämisestä tuskin kuitenkaan kovin herkästi kirjoitetaan, arvellaan OP-median verkkojutussa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi