Sulfiittiallergian oireet?

Sulfiittiallergian oireet?

Miten sulfiittiallergia voisi ihmisellä ilmetä ja miten se voidaan todentaa muutoin kuin kokeilemalla "Makeissekoitus ei sovellu sellaisille henkilöille, jotka ovat yliherkkiä sulfiitille, maidolle tai vehnälle. Muille tuote on turvallinen."?

Vastaus

Sulfiitteja ja rikkidioksidia käytetään alkoholien, esim. viinien säilöntäaineena, kuivatuissa hedelmissä, perunahiutaleissa, perunamuusijauheissa, marmeladeissa ja hilloissa.

Helsingin Sanomat kirjoitti säilöntäaineiden aiheuttamista yliherkkyysoireista  2.8.1995. Artikkelin mukaan sulfiitit ovat yksi kaikkein yleisimmistä yliherkkyysoireita aiheuttavista lisäaineista. Yliherkkyyteen taipuvilla ihmisillä ne saavat ihon punoittamaan ja kutiamaan ja aiheuttavat myös päänsärkyä ja nuhaa. Erityisesti astmaatikoille ne ovat hankalia ja voivat pahentaa kroonista astmaa. Pienikin määrä ainetta voi riittää oireiluun ja reagoiminen on hyvin yksilöllistä.

Lisäaineet ovat kuitenkin hyvin harvinaisia allergian aiheuttajia. Lisäaineallergiaa voidaan selvittää (useimmiten sairaalatutkimuksina) erityisillä allergiatesteillä. Sulfiittiyliherkkyyttä voi kaiketi oikeastaan vain epäillä oireistaan sulfiittipitoisia tuotteita nauttiessaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi