Sukututkijaksi kotisohvalta - Lisäohje hakuun?

Sukututkijaksi kotisohvalta - Lisäohje hakuun?

Kirjastossa oli tarjolla Kirjastolehti 1/2019. Sivulla 17 "Sukututkijaksi kotisohvalta?" ohjeisti: Kirjoita Finna-hakupalvelun etusivun hakuun sukunimesi ja pääset tutkimaan sukuasi. Lisäohje olisi kovasti tarpeen. Kirjoitin sukunimeni sivun keskellä olevaan kohtaan Hae... Sain pitkän listan teoksia, joiden kirjoittajilla on sama sukunimi kuin minulla. Ventovieraita: jos ovat sukua, niin tosi etäistä. Miten menetellä Finna-hakutoiminnossa, jotta sukulaisuussuhteet käyvät ilmi? Saman sukunimen omaavia voi hakea muutenkin, mutta pelkällä nimilistalla ei päädy sukututkijaksi.

Vastaus

Finna-haku yksinään ei varmastikaan sukututkimukseen riitä, mutta sikäli kyseessä on hyödyllinen työkalu, että samalla haulla voi etsiä materiaalia useasta eri arkistolähteestä. Mikäli haussa on nimenomaan arkistomateriaali, voi haun tehtyään lisätä hakuun "Toimiala"-otsikon alta rajauksen "Arkisto" sivun vasemmata laidasta. Mikäli haun haluaa vielä rajata asiakirjoihin, vasemmasta laidasta voi valita aineistotyypiksi "Asiakirja", ja jos haussa on nimenomaan verkossa tutkittavissa olevat lähteet, rajausvaihtoehdoista ylimpänä oleva "Verkossa saatavilla" kohdistaa haun vain digitoituun, verkon välityksellä käytettävissä olevaan aineistoon. Hakurajauksista myös "Valmistumisvuosi" voi olla hyödyksi sukututkimuksessa: näin haku voidaan kohdistaa koskemaan tietyn ajanjakson aineistoja.

Sukulaisuussuhteita Finnan hakua ei toki saa ymmärtämään, joten sukututkimus kannattaa kenties aloittaa muista lähteistä. Verkosta ja kirjallisuudesta löytyy paljon vinkkejä sukututkimuksen aloittamiseen (ks. "Lähteitä ja lisätietoja").

Kommentit (0)

Vastauksesi