Sukunimien Karvinen ja Karvonen alkuperä ja merkitys?

Sukunimien Karvinen ja Karvonen alkuperä ja merkitys?

Hei! Mitä mahtavat tarkoittaa sukunimet Karvinen ja Karvonen? Sanotaan, että ne ovat samaa kantaa, mutta tilastojen mukaan Karvonen on yleinen Pohjois-Suomessa, kun taas Karvinen on enemmänkin Savossa esiintyvä sukunimi. Juontuuko nimet sanasta Karva vai olisiko niille kumminkin jokin järkevämpi selitys? On myös esitetty, että ne tulisivat jostain germaanisesta lainasanasta.

2 vastausta

Karvanen, Karvinen ja Karvonen muodostavat laajalle levinneet vanhan nimiryhmän, jotka ovat ilmeisesti samaa kantaa. Nimi saattaa perustua sukunimen nimenkantajan ulkonäöstä johtuneisiin lisänimiin kuten karvajalka, karvakieli, karvarinta tai karvatasku. Nimistöntutkijat ovat kuitenkin pohtineet, että koska erityisesti Karvinen on levinnyt tasaisesti moniin vanhoihin asutuskeskuksiin (tavallisen sukunimen tavoin), niin ulkonäköön liitttyvä lisänimi ei kelpaa selitykseksi. Onkin pohdittu, että nimi olisi germaaninen lainasana. Muinaisilla saksalaisilla on ollut Garva-alkuinen nimikanta (esim. Garuward ja Garufrid), joka saattaisi olla nimien Karvinen, Karvonen ja myös Karvanen taustalla. Tätä tulkintaa tukee se, että nimiryhmän (Karvinen, Karvonen, Karvanen) nimet ovat olleet vakiintumattomia ja monissa vanhimmissa kirjallisissa lähteissä näitä on ollut mahdotonta erottaa toisistaan.

Lähde:
Pirjo Mikkonen & Sirkka Paikkala: "Sukunimet" (Otava, 2000)

Kommentit (0)
16.12.201911:11
12
12

Karjalainen mummuni selitti Karvanen nimensä alkuperää karvain sanalla joka tarkoittaa venettä.

Kommentit (1)
Hyvä huomio. Olen myös kuullut että vaikka sukunimi Suutari aina selitetään ammattini... Hyvä huomio. Olen myös kuullut että vaikka sukunimi Suutari aina selitetään ammattinimeksi, niin Karjalassa on sukuniminä käytetty paljon eläinten nimiä, joten Suutari voisi yhtä hyvin viiitata kalaan. Tiedä häntä.
16.12.2019 12:02 Telttu Ella 19050

Vastauksesi