Sukunimen vaihtaminen

Sukunimen vaihtaminen

Onko nykyään niin, että kukaan ei saa ottaa mitään sukunimeä ellei ole jotain yhteyksiä tähän sukunimeen? Enkö minäkään saa noin vain vaihtaa sukunimeäni esim. Virtaseksi?

6 vastausta

Nimilain

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1985/19850694

12 pykälän mukaan

"Uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä sukunimeä, joka on Suomessa merkitty väestötietojärjestelmään, eikä nimeä, jonka yleisesti tiedetään vakiintuneen määrätyn kotimaisen tai vierasmaalaisen suvun nimeksi, ellei tähän ole olemassa erityistä syytä."

Väestötietojärjestelmään merkittyjä sukunimiä voi etsiä Väestörekisterikeskuksen sivulta

https://verkkopalvelu.vrk.fi/Nimipalvelu/

Nimilain 10 pykälän mukaan tietynasteinen sukulaisuus on peruste sille, että voi vaihtaa nimensä väestötietojärjestelmässä jo olevaan sukunimeen
"Sukunimi voidaan muuttaa uudeksi sukunimeksi, jos hakija selvittää- - - että uudeksi sukunimeksi esitetty nimi on aikaisemmin ollut hänellä tai vakiintuneesti kuulunut hänen esivanhemmilleen ja sukunimen muuttamista on pidettävä tarkoituksenmukaisena."

Uuden nimen voi tietysti saada myös avioliiton kautta.

http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/nimiasiat/

http://www.oikeusministerio.fi/fi/index/ministerio/neuvottelu-jalautakunnat/nimilautakunta.html

Kommentit (0)
09.12.201512:23
3799
59

Ovatko rikolliset eri asemassa toisiin kansalaisiin nähden tässä sukunimenvaihtoasiassa? Esimerkkinä käytän kirjailijaa ja lehtikolumnistia, siis julkisuuden henkilöä ja heitähän saa (?) riepotella vaikka kuinka ja paljon. Kyseessä siis entinen rikollinen, nykyiseltä sukunimeltään Jalutsi. Jossain lehdessä häneltä kysyttiin tuosta sukunimestä. Hän kertoi yhdistelleen sen kahdesta konepistoolista, Jatimatic ja Uzi. Joten, miten tämä sukunimi sopii noihin esitettyihin pykäliin?

Kommentit (0)
16.12.201518:03
3799
57

Tiedän tuon Valjakkalan tapauksen. Tiedän myöskin yhden täysin rehellisen  nimenvaihtajan jolle annettiin, siis sanelupolitiikalla annettiin muutama vaihtoehto sukunimelle. Vaihtoehdot olivat muutaman paikkakunnan nimi. Ei mahdollisuutta valita mitään omaa ehdotusta.  Rikolliset ja murhaajat sen sijaan saavat keksiä millaisen nimen sillä kertaa saattavat keksiäkään. Esimerkinä tämä Nikita Fouganthine, vai mikä nykyään lieneekään.No...kaikkihan kulkee sääntöjen mukaan..samat säännöt rikollisille ja rehellisille......vai mitä?

Kommentit (0)
09.12.201514:42
4269
44

Jos nimeä ei ole Suomessa kenenkään käytössä eikä se ole hyvien tapojen vastainen niin estettä ei ole.

Tosin on outoa että vankilakundit vaihtavat nimiä jopa monta kertaa että saa  'puhtaan'  nimen. Olisi syytä ainakin estää vankila-aikaiset nimenmuutokset.

Kommentit (0)
10.12.201500:56
3799
37

"Jos nimeä ei Suomessa ole käytössä eikä se ole hyvien tapojen vastainen niin estettä ei ole". Kirjoitti Markkula. Varmaankin juuri noin. Mutta eikö sukunimen vaihtoon tarvitse kumminkin olla joku perusteltavissa oleva syy? Vai riittääkö perusteeksi se, että suvussa on ollut joskus nimeltään joku von Fibelhaus ja nyt "olis kiva saada tuo nimi ittelle".Ja montako kertaa nämä linnanvenkulat voivat sukunimeään vaihtaa? Ei taida jäädä kahteen tai kolmeen kertaan? 

Kommentit (0)
16.12.201516:02
4269
36

Ruotsissa 3 tappoa tehneellä Valjakkalalla on ollut yhteensä 4 eri nimeä. Sukunimien lisäksi etunimet ovat muuttuneet ainakin osittain.

Kommentit (0)

Vastauksesi